Не е тајна дека техничките гиганти во Силиконската долина ги дискриминираат конзервативците и конзервативните содржини.

Минатата недела претседателот Трамп го предупреди Гугл за тоа што има пристрасни практики против конзервативните и конзервативните содржини во нивната функција за пребарување.

Твитер, исто така, беше обвинет за забрана на сенката на републиканските политичари и конзервативните гласови.

И Фејсбук е најверојатно најлошиот престапник. Фејсбук го затвора сообраќајот кон конзервативните веб-страници од изборите во 2016 година.

Во март 2017 Columbia Journalism Review објави студија за изборите во 2016 година, кога конзервативците ги напуштија либералните мејнстрим медиуми во 2016 година и отидоа онлајн и на социјалните медиуми за да ги добијат своите вести.

Универзитетот Харвард објави слична студија неколку месеци подоцна.

Овој слајд ја прикажува мапата за онлајн влијанието на Фејсбук пред изборите во 2016 година.

Откако оваа студија беше објавена, Фејсбук отиде на работа и почна да ја цензурира конзервативната содржина преку серија алгоритамски промени.

До летото 2018 година влијанието на Фејсбук вака изгледа денес.

Фејсбук беше на мисија да ги избрише конзервативните веб-страници. Најистакнатите конзервативни издавачи од изборите во ноември 2016 година биле погодени или елиминирани.

314 Прегледи