Во Грција има околу 88 свештеници на 100.000 луѓе, ставајќи ја древната православна нација на врвот на листата во цела Европа.

Броевите беа составени од страницата jodi.graphics, која се занимава со статистички истражувања, извлекувајќи се од голем број извори.

Грција е на врвот на листата со 87,7 свештеници на 100.000 луѓе, а потоа Италија со 82,8. Романија се наоѓа на третото место со 80,1, а Полска на четврто место со 71,1.

Русија и Украина се далеку од листата, и со 27,9 свештеници на 100.000 луѓе, а Бугарија заостанува зад нив со само 12 свештеници на секои 100.000 луѓе.

469 Прегледи