Уставниот суд на Грузија во понеделникот пресуди дека употребата на марихуана е “акција заштитена со правото на слободна личност”, отстранувајќи ги сите административни казни поврзани со потрошувачката на дрогата.

Кривичните казни за употреба на канабис веќе беа укинати осум месеци пред, иако административните казни биле задржани во тоа време, од извештаите на oc-media.org.

Грузиската православна црква повика на попустливост кон корисниците на марихуана, застапувајќи за програмите за лекување, иако се спротивстави на легализацијата на користењето на марихуаната. Претставникот на Патријаршијата протоереј Андреј Џагмаидзе ја нарече одлуката на судот национално предавство.

Застапниците на марихуаната ја поздравуваат одлуката на судот како победа за “слободата”. “Ова не беше борба за канабис. Ова беше борба за слобода “, рече Зураб Јапаридзе, еден од двата мажи што ја започнаа постапката, според Радио Слободна Европа.

Сепак, не слават сите дури и во секуларниот свет. “Не се согласувам со одлуката на Уставниот суд”, изјави Акаки Зоидзе, претседател на здравствениот одбор во грузискиот парламент, според Њусвик. “Потрошувачката на марихуана треба да биде дозволена само за медицински цели … нашата цел не беше да се направи марихуаната достапна за секого, туку да се намали бројот на зависници од дрога”.

Четворицата високи судии кои ја изрекле одлуката образложиле дека употребата на марихуана му штети само на корисникот и затоа ја презема одговорноста како слободна личност. “Потрошувачката на марихуана не е чин на социјална закана. Особено, тоа може само да му наштети на здравјето на корисникот, што го прави тој корисник одговорен за исходот. Одговорноста за ваквите акции не предизвикува опасни последици за јавноста “, рече судот.

Меѓутоа, во случаи кога трети лица може да бидат повредени, како на пример кога дрогата се пуши во училиштата и на јавните места и во присуство на деца, сепак ќе има правна одговорност.

Понатаму, одгледувањето и продажбата на марихуана останува нелегална.

Меѓутоа, како што аргументира Светиот Синод на Грузиската Црква во јуни, легализацијата на употребата на марихуана е портал за легализација на одгледувањето. “На крајот, сето тоа создава основа за правно одгледување марихуана во Грузија, што е сосема неприфатливо”, се чита во записникот од седницата на епископите.

Синодот исто така забележа дека “дозволата за производство на канабис навистина значи легализација на трговијата со дрога, што ќе донесе сериозни последици за земјата”.

“Одлуката за легализација на марихуаната не е ништо друго освен предавство на нацијата”, о. Андреј Џагмаидзе коментираше.

“Невозможно е четири лица кои се судии на Уставниот суд да донесат целосно нелогична одлука, игнорирајќи ја волјата на четири милиони луѓе. Мислам дека воопшто треба да се укине Уставниот суд “, рече претставникот на Црквата.

Ерарсите на Грузиската Црква претходно ја повикаа државата да преземе низа конкретни чекори, како што е воспоставување на специјални центри за рехабилитација за луѓето кои се зависни од дроги, активно вклучување на медиумите во кампања за промовирање здрави животни стилови и промена на јавното мислење во врска со употребата на дрога и воведување на посебен курс за обука во училиштата за да им се објасни на децата и адолесцентите колку опасни лекови се за нивното здравје.

342 Прегледи