Додека Гугл и нејзината видео-платформа Јутјуб се обвинети за цензурирање и забрана на конзервативната и про-Трамп содржина во САД, социјалниот медиумски бегем е поставен да соработува со комунистичката кинеска влада за да му понуди на кинескиот народ цензуриран пребарувач во најголемата населена земја.

Како што објави “Интерпретацијата”, според документите што протекоа, веб-страницата на кинескиот пазар ќе ги наведува веб-сајтовите со црната листа и условите за пребарување кои содржат “човекови права, демократија, религија и мирен протест”.

Кодоносот наречен Dragonfly, проектот, наводно, е во развој речиси година и пол, започнувајќи во пролетта 2017 година. Развојот расте по состанокот во декември 2017 година помеѓу извршниот директор на Google Сундар Пичај и врвен службеник од Кинеската влада, според интерни документи, и интервјуа со некои кои се запознаени со Dragonfly или Летечки Змеј.

316 Прегледи