Дали некогаш сте слушнале за луѓето т.н Хунза? Научете како да живеете подолго со одвојување на митот од фактот и искористување на природните решенија.

Има многу митови и приказни за луѓето, како што се Хунзите, кои долго време живееле среќни и здрави. Некои од овие митови се токму тоа, измама, и затоа важно е одвојување на овие митови од факти.

Значи, што е тајната за долг и здрав живот?

За да одговориме на ова прашање, отидовме низ највпечатливите животни приказни на оние стогодишници кои беа подготвени да ја споделат својата мудрост. Да бидеме искрени, многу од тие приказни се различни и не можевме конечно да донесеме конечен заклучок за “тајната” што ја баравме. Најдовме многу различни одговори и тие не збунија уште повеќе.

На пример, Ема Морано од Италија живеела 116 години, и таа објаснила дека причината за нејзиниот долг живот останува единствена. Таа рече:

“Не сакав да бидам доминирана од никого”

Значи, по нејзиниот развод на возраст од 38, таа го помина остатокот од својот живот сингл. Таа дури и ја доби битката против анемија со јадење две сурови јајца на ден целиот свој живот.

Друга животна приказна за Мушат-Џонс кажува за јадење пржена сланина секој ден. Еден стогодишен калифорниски американец рече дека неговата тајна е јадењето една крофна на ден … Потоа дознавме за животната приказна на Кларис Емли, која е родена и израсната на фарма.

Таа објаснува дека целата нејзина фамилија јадела само она што сами го пораснале или фатиле. Таа сеуште е физички активна, секој ден работи заедно со своите пријатели. Потоа, најдовме приказни за стогодишни близнаци и нивната тајна за стареење заедно и дека близу еден до друг беше главната причина за нивниот долг живот.

Хунзите и тајната на долговечноста

Митовите како оној за Светиот Грал, или Фонтаната на младоста се уште се многу интересни дури и по сите овие години. Но, не е тајна дека постојат митови дека многу луѓе живеат подолго од останатите.

Збунети како што бевме, продолживме да бараме “тајна” на долговечноста. Една статија за луѓето Хунза ни го привлече вниманието и мислевме дека сме поблиску до нашиот одговор. Луѓето или Хунзите се население во планинска долина во регионот на Пакистан.

За жал, постојат митови и вистини испреплетени да се создаде уникатна слика на овие луѓе. Една претпоставка беше дека луѓето Хунза се потомци на Александар Велики, што е единствената шпекулација. Како и да е, ние сме тука за да ја раздвоиме вистината од фикцијата.

Прво, ајде да ги разоткриеме митовите.

Хунза луѓето генерално не живеат за да бидат насекаде на возраст од 150 години. Ова е мит. Всушност, луѓето од Хунза се документирани само кога живеат околу 100 години. Кога зборуваме за документи, како знаеме колку години имаат овие луѓе? Луѓето од Хунза не го чуваат изводот на родените!

Да, луѓето од Хунза можат да се породат по 60-годишна возраст, а тоа е затоа што луѓето не се сметаат за возрасни се до нивни 50 години. Ова би го направило чинот на постаро раѓање сосема нормален.

Животниот стил на Хунза е едноставен. Ја фаќаат сопствената риба, ловат свое месо и го одгледуваат сопствениот зеленчук.

Хунза луѓето не јадат преработена храна. Тие, исто така, јадат многу кајсии за кои се вели дека имаат канцерогени својства за искоренување на туморот.

Тие исто така работат напорно на нивните земји во долината, обично целиот ден.

Стапката на писменост е прилично извонредна со стапка од 90%. Повеќето луѓе Хунзи имаат средно образование.

Регионот Хунза е дом на луѓе од четири етнички групи.

Хунза луѓето се од две различни религии и се поделени поради нив.

Со овие митови и факти, можете јасно да видите како да живеете подолг и поздрав живот.

Еве ги основните совети за долговечност научени од поедноставните луѓе.

1. Вие треба да добиете образование во животот

Можете да почнете да развивате здрав ум за време на својата младост, и никогаш не треба да престанете да читате и размислувате активно. Кларис Емли беше учител, речиси сите Хунзи се образовани, за да можеме да кажеме дека ни треба здрав мозок за да имаме здрав живот.

2. Одржувајте здрави односи

“Здравиот однос” понекогаш може да значи добра врска со себе, да ги познавате и да ги признавате сите скриени чувства и да им помогнете да се растворат во здрава енергија, без разлика колку можат да бидат заразни. Користењето на техники за самостојно учење и медитација може да ви помогне да развиете подобро разбирање на вашите потреби и желби, што може да доведе до поголема и поширока љубовна атмосфера за вас и за сите околу вас.

Не двоумете се да ги изразите своите чувства, зашто нивното потиснување понекогаш може да доведе до бездна. Изразувањето на вашите чувства може да ги направи вашите односи “растечки во здрава насока. Затоа, немојте да се држите настрана од бракот, туку само ако можете да “скокате” кога ќе треба од нестабилното и нездравото. На крајот, животот ви е најважен и животот на оние што ги сакате.

3. Избегнувајте стрес!

Да, стресот е тивок убиец, модерниот “истребувач” на твојата животна сила. Денес е тешко да се игнорираат стресните ситуации како што се напорните работни денови, плаќањето на киријата итн. Но, ако некако успеете да ги преживеете овие современи обврски и компликации, можете да се пензионирате и да се забавите на мирно место. Тука, можете да се поврзете со природата и да се обидете да живеете посмирен живот.

4. Обидете се да јадете органска, природна храна !

Можеби ова е нешто што го слушате секој ден или често мислите на тоа, но гледајте ги луѓето Хунза – тие јадат само она што растат, и тие се здрави! Тие дури и не знаат што е рак! Иако тие не живеат 150, како што претходно се мислеше, тие сепак живеат долг живот близу 150.

Можеби не знаат што е пица, но тие ја ценат природата и суровата храна. Може дури и да сфатат тоа што некои од нас не го ни гледаат. Затоа размислете за тоа следниот пат кога ќе стигнете до брза храна или брза закуска!

5. Не ја прескокнувајте физичката активност!

Помислете на сите работни часови на полињата што Хунза луѓето ги издржуваат секој ден! Тешко е, но одржувањето на вашите мускули “топли” никогаш не може да биде лошо. Кларис Емли (претходно споменавме) вежба секој ден, а има 105! Значи, ако таа нема да се откаже од нејзиниот режим да биде седентарен, зошто треба вие да? Нема да станете помлади, туку само постари!

Игнорирајте ги митовите ~ постојат многу инспиративни работи што можеме да ги научиме од луѓето Хунза.

Старењето е тешко. Понекогаш мораме да се откажеме од работите за промена на насоката на нашиот живот, но тоа го правиме за себе. Зошто да не ги испробаш овие работи? Можеби тие ќе ви помогнат после се што сте пробале? Можеби ќе живееш подолго од било кој во твоето семејство. Кој знае, можеби ќе бидеш првиот што може да живее 200 години! Еден ден може да ни ја кажете вашата тајна. Но, дотогаш, ајде да продолжиме да бидеме инспирирани од прекрасни приказни на луѓе кои вистински го живееле животот во потполност!

Среќно, и имајте долг и здрав живот!

594 Прегледи