Сите имаме времиња кога одложуваме нешто. Постои приказна за еден млад монах кој му призна на својот Старец дека секогаш се бори со одложувањата. Неговиот старец му рекол дека тоа е негов недостиг на вера што му го направило невозможно тоа да го види Бог насекаде, и во сите нешта, и поради таа причина бил безгрижен и мрзлив за сè што има врска со неговото спасение.

Светиот апостол Павле рече: “Мојата благодат е доволна за вас, зашто мојата сила е совршена во слабост. Јас повеќе ќе се радувам на моите слабости, ако моќта на Христос може да почива врз мене “(2 Коринтјаните 12: 9).

Во нашата слабост сме склони да ги оставиме работите, особено кога станува збор за оние работи што се однесуваат на нашето спасение. Ние ја знаеме важноста на одржување молитвено правило, трошење време секој ден со читање на Светото писмо и да бидеме продуктивни во нашиот духовен живот. Ја знаеме важноста на честата посета на црквата, но сепак се отпуштаме. Утре, ќе кажеме, ќе биде денот кога ќе почнеме сериозно да го сфаќаме нашиот духовен живот. Утре ќе ги поставиме нашите приоритети и ќе ги задржиме. Но тоа утре никогаш не доаѓа.

Бог сака да се бориме секојдневно, секогаш правејќи напредок во нашето патување во Неговото срце. Треба само да го направиме првиот чекор, сеќавајќи се “… можам да направам сѐ во оној што ме зајакнува” (Филипјаните 4:13). Одложувањето не мора да доминира во нашиот живот, бидејќи во Господ можеме да ги свртиме работите и да напредуваме. Одложувањето има само моќ над нашите животи ако го дозволиме тоа. Преземањето чекори за спречување навика на мрзливост мора да започне со одлука денес и со Божја помош,  дека ќе биде ден кога ќе ја оставам мрзеливоста и одложувањата настрана и ќе се движам напред со дела.

Тоа е одложувањето што често стои на патот на нашата борба против вообичаените гревови кои нѐ спречуваат да постигнеме духовен напредок. Одложувањето може да нѐ спречи да се помириме со членовите на семејството или со пријателите кои со години биле отуѓени. Тоа може да нѐ спречи да правиме добро признание, со што ќе се ослободиме од вината што ни тежи. Одложувањето не треба да владее со нашите животи.

Стравот од неуспех исто така може да биде причина за одложувања. Се плашиме дека нема да бидеме доволно добри во задачата што ја имаме, па затоа ја отпуштаме. Ова често е чест проблем кај младите студенти.

Конечно, дозволете ми да ви кажам многу јасно дека не се осврнувам на формата на одлагање предизвикана од депресија. Јас референцирам на она што е предизвикано од мрзеливоста.

Љубов во Христа,
Игумен Трифон

226 Прегледи