Стотици години, особено пред антибиотиците, сончевата светлина беше искористена за забрзување на заздравувањето на раните. Сончевата терапија, наречена хелиотерапија, се користи од времето на Рамзес во Египет. Сончевата светлина се користи за лекување на рак, нарушувања на кожата, депресија, хипертензија, туберкулоза, астма, имунолошки нарушувања, парализа и други болести.

Сончевата светлина е позната по создавањето на корисен витамин Д, но исто така создава холестерол сулфат кој е од суштинско значење за производство на сексуални хормони. Изложувањето на сончева светлина го зголемува тестостеронот што влијае на тонусот на мускулите и составот на телото.

Сончевата светлина создава азотен оксид, моќна молекула која ги шири крвните садови. Азотниот оксид спречува срцеви напади и ги подобрува атлетските перформанси. Исто така, го намалува крвниот притисок и воспалението.

Сончевата светлина создава ендорфини и допамин, одговорни за регулирање на расположението и хормоните. Овие хормони за возврат можат да ја намалат болката и да го спречат растот на ракот.

402 Прегледи