Вицепремиерот на Италија, Матео Салфини, повика на елиминирање на италијанската Централна банка, изјавувајќи дека банкарите вклучени во лажната активност “ќе завршат во затвор подолго време”. По овој потег наскоро следеше предупредување од Банката на Америка во петокот, во кое се предвидува најголемата закана за ЕЕС – односно пазарите – во следните 3 години ” или забрзување на глобалниот популизам преку оданочување, регулација и владина интервенција.

” Центарот на популистичкиот револт во Европа, Италија, одговори следниот ден, кога коалиционата влада на земјата удри на нивниот лидер на централната банка и регулаторот на берзата. Италијанскиот популистички водач Салфини навести каде се движи глобалниот бран на популизам, што ги ескалираше неговите напади врз фигурите на естаблишментот пред гласањето на Европскиот парламент во мај.

494 Прегледи