Повеќе од две илјади луѓе учествуваа во првиот конгрес на “Живиот Ѕид” во преполната концертна хала Ватрослав Лисински во Загреб. Иван Пернар потенцираше дека Хрватска, со доаѓањето на “Живиот Ѕид” на власт, ќе ги напушти ЕУ и НАТО сојузот.

“Излезот од ЕУ е услов без кој не можеме да бидеме слободни”- потенцираше Пернар. Исто така тој вети дека Хрватска ќе ги зајакнува односите со земјите на BRICS – Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка.

Во продолжение погледнете го бруталниот говор кој Иван Пернар го оддржа на конгресот.

7010 Прегледи