Овој пат ние го посетуваме Изборск (или Стариот Изборск, како што тоа го нарекуваат мештаните), 455 километри северо-западно од Москва, веднаш до руско-естонската граница: тоа беше еднаш раздвижениот град на првата линија на северозападната погранична одбрана постојано опколена од Ливонскиот ред и други смели освојувачи, никогаш не успевајќи во директна борба.

Сега тоа е село, а не град, и тешко може да се замисли како мирно или живописно место.

252 Прегледи