Јаков Ротшилд изрази загриженост за глобалниот финансиски систем, кој беше воспоставен по Втората светска војна. Банкарскиот милијардер  или поточно трилионер ( глава на најмоќното и најбогатото семејство ) укажува на трговската војна меѓу САД и Кина и кризата во еврозоната, како клучни проблеми што го ставаат на ризик економскиот поредок.

“Во 9/11 и во финансиската криза од 2008 година, моќта на светот работеше заедно со заеднички пристап. Денес соработката е многу потешка. Ова го става во опасност пост-воениот економски и безбедносен ред “, предупреди Ротшилд во полугодишниот коментар на резултатите од инвестиционата доверба.

Во економијата, повоениот ред обично се однесува на систем за монетарно управување што доведе до пораст на американскиот долар како доминантна валута.

“Во околностите нашата политика е да ја одржиме нашата ограничена изложеност на котираните акции и да влеземе во нови обврски со голема претпазливост”, додаде Ротшилд.

Капиталната инвестиција на Ротшилд РИТ има историски ниско ниво на изложеност на 47 отсто на берзата. Банкарската династија е загрижена дека 10-годишниот пазар на берзата би можел да заврши.

“Циклусот е во својата десетта позитивна година, најдолго и рекордно. Сега гледаме дека некои области на послаб раст се појавуваат; навистина ММФ неодамна предвиде некое забавување “, рече инвестицискиот банкар.

Ротшилд укажа на “потенцијално деструктивните” нивоа на долг во Европа и трговските војни како главни проблеми за глобалната економија.

Тој додаде: “веројатно е дека проблемите ќе продолжат на пазарите во развој, дополнително со зголемувањето на каматните стапки и монетарната политика на Банката на САД, којашто ја исцрпи ликвидноста на глобалниот долар”.

Според Ротшилд, недостатокот на координиран, меѓународен одговор на глобалните предизвици е малку веројатно во ерата на популистички и протекционистички лидери, како што е американскиот претседател Доналд Трамп.

682 Прегледи