Во првите стихови од Книгата на пророкот Исаија ги наоѓаме следниве зборови: “Слушајте, небесо, и дај го увото, земјо, зашто Господ рече:” Синови одгледував и одгледав, но тие се побунија против Мене. Волот го познава својот сопственик, дури и магарето неговиот, но Израел не го знае; Мојот народ не го разбира “” (ИС.1: 2-3). Со овие зборови пророкот ја започнува своето подолго откажување од својот народ, повикувајќи го Израел назад во покајание за да ја сака верноста кон нивниот завет од Бог.

Требаше да бидат повикани назад. Во тоа време во околу седмиот век п.н.е тие не само што го обожаваа Господа, својот Бог, туку и Ваал, богот на плодноста, богот на бурата и дождот и животот. Несомнено, тие го сметаа за еден вид синкретистички екуменизам, широка симпатија и великодушност на посветеноста. Веројатно, исто така, тоа го сметале за следење: Господ можеби бил соодветен за време на престојот во пустината, но за нивниот живот во земјоделскиот Ханаан, им требал сега повеќе земјоделски бог. Господ можеби бил во ред за бедуинскиот дел од нивната историја, но Ваал бил повеќе погоден за нивниот посебен живот на земјата. Како и да е, Израел потоа се поклонил и на Јахве и на Ваал, и го припишувал нивниот земјоделски просперитет првенствено на вториот.

Она што мнозинството во Израел го сметаше за екуменска широчина на умот, Исаија едноставно го сметаше за отпадништво и неверност. Господ беше нивниот Бог, и Ваал, Ханаанскиот бог, немаше никаква врска со нив. Затоа, посветеноста на Ваал била чисто прељубно идолопоклонство, духовна пречка од нивниот вистински сопруг и заштитник. Прељубата, како што сите знаеја, беше казнива со смрт. Што друго можело Израел да очекува од своето отпадништво?

Затоа, пророкот Исаија ја започнал својата служба со тоа што го повикал Израел да го признае овој факт. Но, тој не само што ја објавил пресудата и уништувањето, туку го повикал и Израел назад кон покајание и простување и живот. Господ, нивниот Бог, не ја сакаше нивната смрт, туку нивното покајание. Тој беше подготвен да седне во разум со нив, и ветил дека ако тие само се покајат, нивните гревови од црвени, ќе станат бели како снег (Ес.1: 18).

Сепак, за сега, Исаија почнал да ја покажува својата неблагодарност. Секој татко во тие денови легитимно би можел да очекува благодарност, послушност и почит од неговите синови. Но, иако Господ го одгледувал и го воспитал Израел, им давал живот и ги заштитил како татко ги правел своите синови, Тој не добил никаква благодарност, послушност или почит од Својот народ. И тоа беше полошо од тоа – дури и глумените животни знаеја од каде доаѓа нивната храна. Волот го познаваше својот сопственик, а магарето ги знаеше јаслите на господарот, и секој ден чекаа од таа храна за да јадат. И волот и магарето (вообичаените домашни ѕверови на товар) го знаат звукот на стапките на нивниот господар, и му се заблагодарија за пополнување на јаслите. Тие знаеја како да се заблагодарат за својата храна, просперитет и живот. Но, Израел не знаеше на кој да му се заблагодари. Израел беше поглупав од нивните домашни животни. Тие сметаа дека нивната храна и земјоделски просперитет не доаѓаат од Господ, туку од Ваал. Израел не го познаваше господарот на нивниот господар.

Овој вол и магаре, патем, оттогаш го нашле својот пат во иконата Рождество и во секоја Божиќна сцена. Кога ја гледаме Христовата сцена, источно или западно, гледаме вол и магаре стоејќи покрај јаслите над новородениот Христос. Зошто? Ниту св. Матеј, ниту Св. Лука не ги спомнуваат животните во нивните приказни. Но, Црквата, читајќи го ова пророштво на Исаија, ги виде јаслите на господарот и помисли на Исус. За што беа јаслите на Господарот на кои пророкот овде упати? Сигурно тоа беа јаслите во кои новороденото Христово Дете беше положено! Потоа местото на волот и магарето било обезбедено во било која слика на Христовото Рождество.

И пророкот Исаија ни зборува денес, зашто ние не помалку од древниот Израел имаме проблеми да ги запознаеме јаслите на Господарот. Ние, исто така, не успеваме да видиме дека нашиот живот, сила, просперитет и храна доаѓаат од Бога. Претпоставуваме дека нашата способност да најдеме храна и да го заработиме секојдневниот леб доаѓа од нас самите. Стануваме секое утро и одиме на работа и напорно работиме во нашите четириесет часа неделно преку работни места за да заработиме за живот. Сигурно нашата храна доаѓа од самите себе? Ние забораваме дека силата и здравјето со коешто се трудиме доаѓаат како подароци од Бог. Повеќе од тоа, нашата способност да се креваме секое утро и да излеземе од креветот доаѓа како дар од Бога. Зошто еден ден нема да се подигнеме од нашите кревети, и лекарот ќе дојде и ќе нè прогласи за мртви и ќе биде исцртан последниот лист над нашите лица. Немаме работа за нас тој ден. Тој ден ќе го означи крајот на Божјиот дар на животот за нас.

Има уште повеќе причини денес за да ги познаваме јаслите на нашиот господар и да препознаеме дека сето она што го имаме доаѓа од Него. Воловите и магарињата знаат кои се вистинските добродетели и ние треба да бидеме барем толку паметни како што се Тие. Како што се наведнуваме на нашите секојдневни раководители и седиме на нашите маси за да го јадеме секојдневниот леб, да му се заблагодариме на Бога и да знаеме дека сè што имаме и кое некогаш ќе го имаме, доаѓа од Него.

Додека пристапуваме кон светиот Божик, Господ на сите да ви дава мир, здравје и радост и многу среќен Божик!

Отец Лоренс Фарли

299 Прегледи