Едемската градина е централната тема во Стариот Завет: би рекле и прекрасна утопија, каде што сè е убаво и совршено, недопрено од гревовите на човекот. Сето тоа звучи премногу совршено, нели?

Овој концепт на идиличен, беспрекорен рај не е ексклузивен за христијанството. Сумерите го нарекоа “Дилмун”, додека Грците го нарекоа “Градина на Хеспериди”.

Постојат повеќе од само неколку детали за градината што се преклопуваат меѓу културите, што остава простор за шпекулации и истражување. Дали овој рај е обичен мит, или навистина постои? Ако тоа постоело, каде се наоѓало?

ПОТРЕБАТА ЗА ГРАДОТ НА ЕДЕН

Научниците, филозофите и лекарите поминаа векови во потрага по неостварливата локација на градината Едем. Додека ние сеуште не знаеме точно каде се наоѓаше – или дури и постоеше – таа нуди интересни теории за истражување.

Во Битие 2: 8-14, градината е опишана како близу до реките Тигар и Еуфрат. Врз основа на овие информации, можеме безбедно да претпоставиме дека Едемската градина се наоѓала некаде на Блискиот Исток – конкретно во областа позната како Плодна полумесечина, која ја вклучувала Месопотамија.

Бидејќи Библијата ја опишува градината како богата, нејзината поврзаност со Плодната полумесечина има смисла. Овој регион беше многу некарактеристичен за околната пустина, со влажна почва и изобилна вода. На крајот, тој стана епицентар за земјоделството.

Меѓутоа, во истиот библиски стих се спомнуваат и две други мистериозни реки: Пизон и Гихон. Овие реки можат или не можат да постојат денес, и научниците се бореа во текот на вековите за да ги одредат нивните локации.

Многу Етиопјани веруваат дека Гихон е денешен Блу Нил, една од главните притоки на Нил, иако ова никогаш не било докажано. Слично на тоа, локацијата на Пизонот (исто така стилизирана како “Пишон”) останува непозната, иако некои веруваат дека тоа е денешна Ганг, а други веруваат дека тоа е Нил.

ДРУГИ ПРИКАЗНИ НА ГРАДОТ НА ЕДЕН

Покрај христијаните, постојат и други групи луѓе кои имаат свои приказни за сличен идиличен рај.

ИСТОЧНИ ТРАДИЦИИ

Шамбала е утописко царство кое е фокусна точка на тибетските хиндуистички и будистички движења. Тоа е место каде што луѓето коегзистирале заедно во хармонија и просветлување.

За разлика од рајската градина, Шамбала се чини дека е повеќе цензурирана околу идејата, а не физичко место. Во источните религии, суштинските концепти на Шамбала – хармонија, просветлување и мудрост – може да се остварат насекаде, во секое време, преку свесност и медитација.

СУМЕРЦИ

Во епот на Гилгамеш, утописката градина се нарекува “градина на боговите” и се наоѓа во близина на реките Еуфрат и Тигар. Епот опишува “растение на животот”, кое паралелно со Дрвото на животот во книгата Битие и наводно обезбедува вечен живот.

Кога Гилгамеш дознава за моќта на растението да обезбеди вечна младост, тој се обидува да го земе. Сепак, змијата ги спречува неговите напори и го краде растението од Гилгамеш додека тој е на кампување. Тогаш Гилгамеш ја разбира неговата смрт и прифаќа дека не може да живее вечно.

ГРЦИ

Стариот грчки фолклор се однесува на градината како “Градина на Хеспериди”. Слична на библиската приказна, оваа градина е поврзана со дрво со овошје и змија.

Според грчката митологија, Градината на Хеспериди се наоѓа “на северниот раб на светот”. Неговото име доаѓа од нимфите кои живееле таму (Хесперидес), кои биле ќерки на еден бог наречен Атлас. Хеспериди, заедно со змијата по име Ладон, го чувале дрвото и неговиот забранет плод, кој му припаѓал на Зевс.

ГРАД НА ЕДЕН: ФАКТ ИЛИ ФИКЦИЈА?

Постојат некои јасни паралели помеѓу овие легенди и оние кои се појавуваат во Библијата. Дали е тоа само случајност? Или, дали е можно такво утописко место да постои? Додека преовладува тајната на Едемската градина, истото ја прави и потрагата по вистината.

472 Прегледи