Традиционалните акти на аскетизам поврзани со Великиот пост (и целиот христијански живот) се молитва, постење, милосрдие и покајание. Според моето искуство, православните верници имаат тенденција да се концентрираат на постот и можеби добро да се исповедаат. Ако имаме слабости, тие се наоѓаат во нашите молитви и милостиња. Овие две спаѓаат заедно. Христос рекол:

И ви велам, да се дружите со неправедните мамони, дека кога ќе пропаднете, тие ќе ве примат во вечен дом. (Лк 16: 9)

За многумина, оваа изрека изгледа крајно нејасна. Кои се тие пријатели кои ќе нѐ примат? Тие се сиромашните. Како Лазар во параболата, тие ќе се одмораат во градите на Авраам. Богатиот човек побара помош, но не најде ништо. Христос сугерира овде, дека богатиот човек “се дружел” со Лазар со дела на милост, љубезност и великодушност и ќе најде подготвена помош и патека од Хадес во Рајот.

Ако сакате да ги зајакнете вашите молитви, станете пријатели на сиромашните. Оваа приказна е одлична илустрација:

За време на владеењето на Александар I, одреден благородник паднал во срам со царот. Неговата сопруга побарала од отец Назариј [игумен на Валаамскиот манастир] да се молат дека случајот на нејзиниот сопруг ќе излезе добро. “Многу добро”, одговори Старецот, “но прво мора да ги прашаме блиските на царот за нивната помош”.

“Ние веќе го направивме тоа”, одговори таа, “но има малку надеж”.

“Но вие не ги прашавте оние што требаше да се прашаат”, рече таткото Назариј. “Дај ми малку пари и ќе ги прашам оние што ги знам”.

Жената му даде пет парчиња злато. “Не”, рече тој, “ова не е добро. Немате ли мала промена направена од бакар или сребро? “Таткото Назариј ги зеде парите и во текот на денот го предаде на сиромашните и несреќните. Се вратил во домот на жената вечерта.

“Слава на Бога”, рече тој, “оние блиски до царот ветија дека ќе ви помогнат. По ова дојде збор за успешен исход на случајот на повисокиот. Човекот и неговата сопруга се радуваа и сакаа точно да знаат кој му помогнал на царот. Тие беа изненадени кога Старецот им кажа дека тоа се сиромашните, оние блиски до Небесниот Цар. Длабоко трогнати од побожността на Старецот, тие доживеале голема почит и љубов кон него до крајот.

Преку Христа, постојано му даваме на Бога жртва на пофалба, односно плод на усните што го признаваат неговото име. Не заборавајте да правите добро и да споделите; зашто со такви жртви Бог е задоволен. Евреите 13: 15-16

Отец Стивен ( Стефан ) Фримен

237 Прегледи