До 2050 година ќе има 10 милијарди луѓе на земјата, а глобалниот приход ќе се зголеми трипати. Добивањето на повеќе луѓе со повеќе пари ќе ги зголеми притисоците врз животната средина кои ќе бидат пласирани од глобалниот систем за храна за 50 до 92 проценти. Ако ништо не се направи, тие притисоци ќе ја придвижат Земјата “надвор од планетарните граници што го дефинираат безбедниот оперативен простор за човештвото”.

Тоа е почетната точка на една голема нова студија објавена во центарот т.н ,,Природа” во средата, која е прва што ќе ги квантифицира како производството и потрошувачката на храна ќе влијае на способноста на планетата да го одржи човечкиот живот.

Системот на храна ги извади планетарните ресурси на четири клучни начини:

Тоа е главен придонесувач за климатските промени.
Промените на користењето на земјиштето, потребни за земјоделство, ја губат загубата на биодиверзитетот.
Земјоделството користи многу свежа вода.
Азот и фосфор од ѓубриво ја загадуваат земјата и водата.
За среќа, студијата, исто така, мапира излез од овој хаос.

“Хранењето на светско население од 10 милијарди е можно, но само ако го смениме начинот на кој јадеме и начинот на кој произведуваме храна”, изјави за Гардијан професорот учесник во истражувањата, Јохан Рокстром, во Институтот за климатски влијанија во Потсдам во Германија. “Позеленување на прехранбениот сектор или јадење на нашата планета: ова е она што е на менито денес”.

Истражувачите откриле дека озеленувањето на прехранбениот сектор зависи од трите главни промени.

1. Исхрана

За да се загрее под два степени Целзиусови над прединдустриските нивоа, светот ќе мора да го промени начинот на кој јаде. Што значи тоа е различно за популацијата во целина и за луѓето во богатите земји како САД, но генерално, истражувачите препорачуваат “флексибилна” диета која го избегнува месото во корист на грав и ореви.

За луѓето во САД, тоа ќе значи:

Јадејќи 90 проценти помалку говедско, свинско и јагнешко месо
Јадејќи 60 проценти помалку живина, млеко и шеќер
Јадејќи пет пати повеќе леќа
Јадејќи повеќе од четири пати повеќе ореви и семиња

2. Отпад:

Не е само за тоа колку јадеме, туку за тоа колку фрламе. Истражувачите откриле дека сечење на отпадоци од храна на половина ќе го намали влијанието на земјоделството врз животната средина за 16 отсто, објави ББС Њуз.

“Справувањето со загубата на храна и отпадот ќе бара мерки низ целиот синџир на исхрана, од складирање и транспорт, преку пакување и етикетирање на храна до промени во законодавството и деловното однесување кое промовира синџири за снабдување со нус-отпад”, изјави Фабрис Де Клер, директор на науката во “Е-пошта”, кој ја финансираше студијата, за Би-Би-Си.

3. Фарма:

Со цел да се намали еколошката стапка на производство на храна, самите земјоделски техники треба да се променат. Студијата препорача зголемување на приносите на постојните земјоделски површини, подобрување на користењето и чувањето на водата и намалување или рециклирање ѓубриво.

Потребните земјоделски промени значи дека менувањето на нашиот систем за храна на подобро не е само прашање на избор на потрошувач.

“Луѓето можат да направат лична разлика со менување на нивната исхрана, но и со тропање на вратите на своите политичари и велејќи дека ни требаат подобри еколошки регулативи – тоа е исто така многу важно. Не дозволувајте политичарите да се исклучат од јамката “, изјави научникот на Универзитетот во Оксфорд, Марко Сприрпман, за” Гардијан “.

332 Прегледи