Прво, потребно е да се знае и да се разбере дека децата не се возрасни. Мировиот поглед на децата силно се разликува од возрасните. Возрасните веќе се обиделе и искусиле многу во овој живот. Условно кажано: многупати паѓале и многу пати се качиле. За децата животот се претставува во светли бои. Светот е огромен и чудесен и непознат. Секој ден и секое второ дете е како Кристофер Колумбо- во едрење за да ја откријат својата Америка.

И од друга страна, децата силно се разликуваат од возрасните интелектуално, психолошки и физички. Возрасниот е искусен, но веќе со умот е задушен и преокупиран со проблеми. Умот на детето е многу поостар; тој е како сунѓер, апсорбира информации и побрзо ги обработува. Возрасните се посилни и побожни; децата се повеќе импулсивни, побрзи и поосетливи. Така, на пример, како што велат учителите на младите студенти, активната фаза на приемност за време на часовите за учениците од седум-десет години не е повеќе од петнаесет минути. “Да се ​​прелива” поголемо знаење во нивните светлосни глави е бесмислено. Тие нема да го примат. По правило, наставниците треба да ја променат активноста – од интелектуална во физичка (на пример, гимнастика). По пет-десет минути мускулни вежби децата се подготвени повторно да научат.

Секоја возрасна група има потреба од сопствен посебен пристап во светло на интелектуалните, емоционалните и хормонално-физиолошките карактеристики на неговиот развој.

Како и секогаш, во воспитувањето на детето, така е и со молитвата. Православието им нуди на родителите и на наставниците метод на “златно значење”. Не треба да се препишуваме на детето, да се препуштаме на неговите слабости и растечки страсти, но исто така не вреди да се растат децата со прекумерна строгост и ригидност. Може да се срушат и ќе станат огорчени и ќе се повлечат од студиите што му се наметнати. Така се случи тоа, на пример, со Чехов. Неговиот татко направи малку Антон да пее во црковниот хор, што дојде до тепање. На крајот, Антон Павловиќ разви сосема комплициран однос со религијата. Присила, без разлика дали е физичка или ментална, никогаш не доведе до никакво добро. Наместо тоа, мора да се потсетиме на главната вистина за педагогијата. Децата почесто не го апсорбираат она што им го кажуваме, туку начинот на кој се однесуваме во животот и го копираат нашето однесување. Така гледаме тука потврда на принципот: Верата без дела е мртва (Јак.2: 26). Дете ја мери нашата вера со нашите дела и испитува колку далеку одговараат на нашите зборови.

Најдобро е да биде молитвено дело со објаснување. Не смееме да наметнеме на детето некој крут императив: “Тие велат дека треба, и тоа е тоа”. “Прочитајте од тука до таму, и додека не го прочитате сето тоа, не можете да ја напуштите собата” -не. Бог не сака принуда. Треба да објасниме, водени од искуството на Црквата, Светите Отци и нашиот сопствен живот, зошто е неопходно да се молиме. Кој е Господ? Зошто е невидлив? Зошто Тој ги слуша нашите молитви? Важно е да се одговори на прашањата на детето, да се прилагодиме на неговата перцепција за светот, вклучително и во молитвата. Учам во неделното училиште. Верувајте ми, децата имаат многу многу прашања во врска со верата, а често и сосема неочекувани и прилично интересни.

На пример, можеби е доволно да ги научиме децата од предучилишна возраст, можеби како правилно да го направиме знакот на крстот и да објасниме што е знакот на крстот или како да се бакнуваат иконите. Понекогаш е доволно само да ги однесат во црква, да им покажат икона и да им кажат: “Тоа е Бог!” Оттаму почнува нивниот личен пат кон Бог. И ние треба да ги привикнеме нашите млади да носат Крст ѓердан.

Моето свештено искуство покажува дека е неопходно децата да се дочекаат во црква почесто, за да не се плашат од “чудесноста” на црквата или неконвенционалниот изглед (за современиот свет) на свештеникот.

Исто така треба да ги научите децата на скратена форма на молитвеното правило за да не ги исцрпи, туку, напротив, да се разбуди во нив интерес за молитва и внимание на зборовите. Добро е да се молите со нив за да одговорите на сите нивни прашања потоа.

Така, на пример, утреното или вечерното молитвено правило за деца може да се состои од “капа”, односно почеток: од “Во името на Отецот, Синот и Светиот Дух. Амин “до и вклучувајќи го и” нашиот Отец “. Потоа можете да ја додадете молитвата на вашиот свет Ангел Чувар и Пресветата Богородица како детски покровител, и тоа е доволно. Во овој случај важно е дека помалку е повеќе. Дозволете им на децата да читаат помалку молитви, но со искрено внимание, а не повеќе со протегање и досада. Можете да го зголемите молитвеното правило со возраста, ненадејно и одеднаш, но полека и постепено. Запомнете одредени молитви со срцето со вашето дете, како поезија. На пример, “нашиот Отец” е главната молитва на христијанството. Исто така, треба да му објасните на вашето дете за значењето на секоја линија на оваа голема молитва. Можете исто така да научите со нив некоја кратка молитва за вашиот Ангел Чувар, Пресвета Богородица или Вашиот Небесен покровител, или, на пример, “Небесен Цар” пред и после изучувањето. Но, не преоптоварувајте го детето премногу. Денес имаме посебни молитвени книги само за деца.

Со постар син или ќерка можете да ги анализирате Симболот на верата (верата) за членовите на Црквата, за да ја запаметат. На крајот на краиштата, самото тоа претставува собир на главните догми (закони) на православната вера.

Се разбира, драги браќа и сестри може да се спроведе строгост и ригидност во подигањето на детето, за да може да го почувствува вашиот авторитет. Но мора да го сторите тоа со љубов без лутина или иритација. Општо земено, најдобро е да не започнеме нешто со лутина и злоба. Ништо добро не може да дојде од тоа. Подобро е да се молчиш, да отидеш настрана, да се молиш, да се смириш и можеби да побараш прошка, само така почнувај ја работата.

Нашата задача е да се молиме, да бидеме стрпливи, да чекаме и да им покажеме на нашите деца пример за побожен живот. И да веруваме дека во некое време ќе се вратат на Црквата-свесно, во зрелост и засекогаш.

Само трудете се од млада возраст да се всади во нив, со Божја помош, љубовта за молитва. Тоа е патување, а нејзиниот брод несомнено ќе нè води до Бога.

Отец Андреј Чиженко

 

353 Прегледи