Исус Христос роден од Богородица е целосно Бог и целосно човек во исто време. Според доктрината која официјално е прогласена на 4-от Вселенски собор, неговите две природи – човечка и божествена – во него се манифестираат, непроменливо, недвосмислено, неразделно.

Свети Игнатиј пишува: “Богородица, откако го зачна и го предаде Бога и човекот во иста личност, стана Божја Мајка во точното значење на оваа реч, бидејќи нејзиното потомство беше Бог, а истовремено и како човечко суштество. Свети Јован Дамаски извикува: “Откако го роди Бога, Кој бил инкарниран преку неа, како не е таа Мајка Божја?” Девицата која стана Богородица, природно станува Девојка, кралица и Домина на сите свесни суштества, на земјата и на небото; но во исто време таа продолжува да биде Божје суштество и на нејзиниот Син и Божјата слугинка. Со раѓање на жртвата за гревовите на целото човештво, таа ја роди жртвата и за своите гревови, зашто таа е дел од човечката раса. Нејзиниот Син е Бог, Создателот, Господ, Откупителот и Спасителот “.

Тимот на Правмир

362 Прегледи