Таа беше со различни алијаси: американската Венера, Мис Менхетен, “најсовршениот модел” а, од нејзините пријатели и најблиски, Одри Мансон. Во 1910-тите години, Мансон работела како модел за плетеницата на уметници и беше првата жена што одеше во не-порнографски филмови. Совршено пропорционалното лице и тело на супермоделот инспирирало бројни дела и скулптури кои се уште стојат во Менхетен, Бруклин и Бронкс денес.

Во 1919 година, нејзината слава се урнала кога се вмешала во случај на убиство, што на крајот ја уништило нејзината кариера и го уништило нејзиниот разум.

Раниот живот.

Одри Мансон е родена во Рочестер, во Њујорк, во 1891 година. Поголемиот дел од своите помлади години ги поминала во Мексико, Н.Ј., но откако нејзините родители се развеле, таа и нејзината мајка заминале за градот. Кога имала 15 години, фотографот Ралф Драјер ја забележал и мислел дека е безупречна. Подоцна ја претстави Мансон на својот пријател и скулптор, Исидор Конти. Таа моделираше за него целата следна деценија, Мансон стана модел на избор за голем број скулптори и уметници.

Барање засолниште.

Мансон потроши добар износ на време во Калифорнија, работејќи на тихи филмови и разгранувајќи за понатамошна кариера. Таа се вратила во Њујорк во 1919 година и се преселила во дом на Западна 65-та улица во сопственост на д-р Волтер Вилкинс, оженет човек чиј однос со Мансон останува нејасен до ден-денес. Вилкинс беше толку поразен од страна на американската Венера дека ја убил својата сопруга Џулија за да се ослободи за супермоделот.

Полициско испрашување. Вилкинс тврди дека провалниците ја убиле неговата сопруга, но полицијата брзо најде дупки во својата приказна. Мансон објави дека Вилкинс е опседнат со неа и дека Јулија побарала Мансон да ја напушти куќата за сместување. Вилкинс беше заклучен и осуден на смрт од електричен стол, но се обеси во затворската ќелија.

Постои такво нешто како лош публицитет. Иако полицијата беше задоволна што Мансон немаше улога во убиството на Џулија, скандалот ја уништи кариерата на Мансон. Нејзината мајка и нејзиниот сопруг се преселиле во Мексико, НЈ, каде што биле принудени да продаваат кујнски прибор од врата до врата за да ги соберат краевите.

Обидувајќи се за самоубиство. Во 1922 година, Мансон пиела бихлорид од жива (кој бил користен за лекување на сифилис во тоа време), во обид да се убие. Таа преживеала и инсистираше на тоа дека била ангажирана со еден човек по име Џозеф Џ. Стивенсон од Ен Арбор, Мичиген, и дека тој го прекинал нивниот ангажман. Таа тврди дека тоа е она што го поттикна нејзиниот обид за самоубиство. Никој таков човек никогаш не бил пронајден.

Мансон не беше добро. Во следната деценија, таа се најде себеси како се повеќе неочекувана. Мансон почна да се осврнува на себеси како “бароницата Одри Мери Мунсон-Монсон”.

Теории на заговор. Мансон верувала дека има некој што се залага против неа, спречувајќи ја да ги слетува работните места поврзани со индустријата. Во 1931 година нејзиното ментално здравје целосно се влошило. Таа го промашила својот живот во големиот град и возела ролери на снег по неасфалтирани патишта во гламурозна облека. Мештаните ја сметале за “чудна”.

А животот останат и заборавен. Грижата за Мансон стана премногу товар за нејзината мајка. Мајката на Мансон ја доверила 40-годишната во државна ментална институција, Државна болница Св. Лоренс, за остатокот од нејзините денови.

Крај. Како што растеше, Мансон беше преместена во старечки дом на 30 милји до патот. Старечкиот дом беше веднаш до еден бар, а Мансон честопати се прикрадуваше да пие и им кажа на локалните жители за нејзините големи градски приказни. Овие принудени старатели да ја вратат назад во Државната болница Св. Лоренс, каде што почина само до нејзиниот 105-ти роденден. Таа беше институционализирана вкупно 65 години.

Скриена далеку. Мансон беше скриена за речиси две третини од нејзиниот живот. Сепак, ова јавно тело кое некогаш беше гламурозно е овековечено. Нејзиното тело лежи меѓу различните места во Њујорк, па дури и низ целата земја.

Каде е сега? “Се прашувам дали многу од моите читатели не стоеле пред ремек-делото на убавата скулптура или извонредното сликање на една млада девојка”, напиша Одри во една колумна за весникот од 1921 година “, и си го поставиле прашањето:” Каде е таа, сега моделот која беше толку убава? Која е нејзината награда? Дали таа е среќна и просперитетна или таа е тажна и зафрлена, нејзината убавина ја нема, оставајќи само сеќавања во пресрет? ‘”

Необележана. Одри Мансон беше погребана во необележан гроб во близина на нејзиниот семеен заговор, заборавена, сеќавајќи се на неа само во ладна бронза дека нејзиното кралско лице е фрлено внатре.

292 Прегледи