Ние сме во ова славно време на Светата Пасха (Велигден) и за разлика од повеќето деноминации ширум светот, кои го слават овој настан еден ден од целата година, имаме голем благослов да го славиме 40 дена! Од Пасха до Празникот на Господовото Вознесение ( Спасовден ). Зошто го прославуваме ова 40 дена? Бидејќи Црквата ни покажува дека ова е нашата реалност. Воскресението на Господ Исус Христос го смени целиот свет и тоа беше одговор на трагедијата и страдањето на невиниот Оној кој отиде на крстот заради нас.

Воскресението на Исус Христос е реалност за Господ. Тој физички се крена од мртвите и Тој не умре и не умира повторно. Ова воскресение станува наша реалност благодарение на нашето крштевање. Свети Павле ни вели: “Зарем не знаете дека сите ние, кои сме се крстиле во Христа Исуса, сме се крстиле во неговата смрт? Затоа сме погребани со него преку крштевање во смрт, за да, исто како што Христос воскресна од мртвите преку славата на Отецот, и ние можеме да одиме во нова свежина на животот. Зашто, ако сме биле соединети со него во смрт како него, ние сигурно ќе бидеме обединети со него во воскресение како него “(Рим.6: 3-5)

Значи ова е дарот што Господ Исус Христос го дал на секој од нас и овој дар постојано му се донесува на нашиот ум особено во текот на овие 40 дена, а исто така и секоја недела што го прославуваме како мини Пасха. Овој дар што ни го даде Господ е како семе во нас. Сè уште не е зрело и не дојде до времето кога има многу овошје. Како да добиеме од потенцијалот на семето (ветувањето за воскресение) до зрели плодови на вистинско воскресение во Христос? Доаѓаме таму со постапување како да сме веќе мртви за гревот и желбите на телото. Доаѓаме таму размислувајќи за работи и во врска со нештата на ист начин како што прават ангелите и светците. Доаѓаме таму со целосно менување на нашиот контекст и нашата перцепција. За оние што се бореа преку позајмица и се покајаа и се молеа повеќе и почесто се причестија со заедницата и се почесто се молеа како заедница, сфаќаме дека промената на нашиот поглед кон светот почна да се одвива. Сега е време да ги зацврстиме тие промени да не се одмориме и да чекаме до следната година повторно да ја започнеме борбата. Животот на светците е континуиран сведок на Постот и Пасхата во наизменични свиоци. Тие се борат, со молитвите, плачат за своите гревови и Бог ги подига со светлината на Неговата благодат како нови мажи и жени. Ова е предвкус на воскресението.

Една од интересните работи за премин од денешното евангелие е дека е јасно дека сомневањето на Тома е еден од апсолутните докази за воскресението на Исус Христос од мртвите. Во нашиот ден и возраст сакаме да поднесеме сè за научно и логично истражување. Можеби можеме да земеме краток момент за логично да го разгледаме однесувањето на Тома и да видиме што ни кажува.

Тома не беше со другите 10 ученици кога Господ им се јави првпат. Потоа, пристигнаа и учениците со сета радост и возбуда му ја раскажаа оваа неверојатна вест. Но, што им рекол? Тој рече: “Ако не го видам и допрам тоа, нема да поверувам”. Тоа беше неговата изјава и цврста верба. Но не ни замислувај што Тома подоцна направи во својот живот. Тој патувал најдалеку од сите ученици, па дури и до Индија. И тој го сторил тоа во време кога таквото патување било исцрпувачко и често смртоносно. И насекаде каде што одите во Индија, сè уште има потсетници за неговото присуство кај христијаните, бидејќи толку многу од нив го имаат името Тома. Во прилог на неговото големо патување знаеме дека тој се откажа од својот живот за Христа. Умрел за проповедање дека Исус Христос бил подигнат од мртвите. Зошто некој би направил такво нешто? Зошто тој доброволно би трпел такви работи? Тој им рекол на учениците дека нема да поверува ако не го види Господ Исус и ги стави рацете во неговите рани. Сепак, ние го гледаме како оди по целиот свет, проповеда и умира за Христа, во рацете на оние кои ќе се обидат да го замолчат. Причината според нашето логично и разумно размислување мора да биде јасна.

Освен сомневањето на Тома и промената во неговото однесување, ние исто така ја гледаме целосната промена кај сите ученици. Учениците самите ни кажаа во евангелијата дека се плашиле од Евреите и што може да им се случи откако нивниот господар Исус бил распнат како обичен криминалец. Тие биле загрижени затоа што биле познати дека се негови следбеници и ученици. Ова не се работи за тоа што луѓето пишуваат за себе, бидејќи ги прават да изгледаат слаби и кукавички. Сепак, за кратко време гледаме радикално поместување на учениците што им овозможува да излезат и храбро да го проповедаат Евангелието до луѓето од Ерусалим и кон светот.

Сега едно од тврдењата на оние што го напаѓаат христијанството е дека учениците едноставно ја измислиле приказната дека Исус воскреснал од мртвите. Еве ги проблемите со тоа тврдење. Прво, ако Исус не воскреснал од мртвите, зошто властите не отишле и не го создале телото и го покажале на светот? Одговорот е дека телото го нема и не може да се произведе. Ова нè води до следното прашање. Каде се тргнало телото? Каде можеше да се скрие телото Христово, и зашто никој не би забележал мирис или ја нарушил земјата или луѓето што копале во средината на ноќта итн.? Уште поважно, Евреите дошле кај Понтиј Пилат и побарале чувар над гробот и кажале дека на гробот се наоѓале римски чувари и дека самиот гроб бил запечатен. Историчарите ни кажуваат дека овој печат е еден вид на кабел кој има стопен восок со ознаки на печат на Понтиј Пилат во средината. Овој восок ќе се исуши и не би можел да се менува, бидејќи тоа ќе попушта. За да се наруши римскиот печат,  со смртта беше казниво. Ни беше кажано дека можеби војниците заспале. Се разбира дека римската војска е најусовршената армија во светот и дека војниците ретко, ако некогаш заспиеле на местото. На нас ни е кажано дека од античко време, казната за заспивање на вашиот пост беше тоа што тие истурија гориво врз вас и ве запалија. Сето ова ни кажува дека друго објаснување не е само можно, туку веројатно.

И можеби ништо не е поубедливо за вистината за воскресението на нашиот Господ Исус Христос, отколку фактот дека 11 од 12-те ученици ги предадоа своите животи за проповедање на Христовото воскресение. Нашата вера е оспорена и ни е кажано дека учениците ја составиле оваа приказна за воскресението. Но, се прашуваме зошто некој ќе направи приказна што ќе им предизвика толку многу лична болка и страдање. Немаше ништо да се добие од лажење. Тие биле екскомуницирани од нивните синагоги и храмот. Тие беа гледани како непријатели на еврејскиот народ. Тие се откажаа од својата работа и нивниот живот за да излезат и да проповедаат.

И секој од нив застана пред џелатот или група џелати под закана од смрт. Зошто тие не признаваат дека ја сочинуваат приказната и едноставно ги спасуваат своите животи. Ако навистина ја сочинуваа приказната, сметаме дека повеќето од нив би ја признале вистината. Тоа е нормален одговор. Бидејќи луѓето обично не умираат за нешто што знаат дека е лага. Нормално е луѓето да умрат за работи за кои веруваат дека се вистинити. Во овој случај, 11 ученици беа убиени за верувањето во воскресението на Исус. Проблемот за оние кои тврдат дека сето тоа е приказна е дека ако навистина беше приказна, тогаш учениците ќе бидат извор на приказната и еден (ако не и сите) од нив ќе ја сменат приказната или ќе ја кажат вистината.

Вистината зборува погласно од било какви аргументи против христијанската вера. Оваа вистина за воскресението е нашата вистина. Ние живееме по тоа, го дишеме тоа и се надеваме на тоа. Нека семето на воскресението кое е во секој од нас, прерасне во зрелост и нека нѐ наследи слава со воскреснатиот Господ Исус. Христос воскресна! Навистина воскресна!

Отец Јаков Гиргис

209 Прегледи