Од отец. Андреј Лемешонок

Кога благодатта на Господ ќе допре до некоја личност, тој разбира дека тоа е неговиот личен состанок со Бог, а едноставно е невозможно да се изрази со зборови што се случува во неговата душа во тој момент. Овој настан го надминува секое човечко чувство. Тој е трансцедентен.

Во Црквата, Господ ни дава можност да станеме дел од новиот живот – вечен живот – преку Неговото слово, преку Божествените служби и преку песнопенијата. Сè што слушаме и гледаме во црквата, во сè што учествуваме – сето тоа ја сочинува нашата средба со Бога. Светата Причест е средбата со Бога.

Ова е нашиот клуч за победа. Ова е нашата надеж дека еден ден конечно ќе кажеме “не” за гревот во нашиот живот и ќе се покаеме. И нема само да го кажеме, туку и ќе се промениме себеси.

Кога нашата христијанска вера е надворешна, ние ќе се смириме: наоѓаме некои зборови, на пример, мудрите зборови на свештеникот, кои нè поддржуваат, и сметаме дека тоа е важно за нас … Но, тоа не е доволно. Мора да има збор што ќе влезе во нашето срце; мора да постои таков состанок, по што нема да можеме да грешиме, бидејќи тоа ќе биде невозможно за нас. Нашиот ум, нашата перцепција за нашиот живот и светот во целина треба да се сменат.

Едно лице одлучи да му го посвети својот живот на Бога и да оди во манастир – ова е неговиот избор. Друг пак ќе има сомневања … Едно лице покренува семејство, додека друго не е сигурно. Зошто луѓето не сакаат да го регистрираат својот брак деновиве? Можеме да кажеме дека тоа е затоа што немаат желба да бидат одговорни за нешто. Тие не сакаат никаква одговорност. Во исто време, луѓето не веруваат дека можат да сакаат некој целиот свој живот. Тие не веруваат во нивната моќ, тие не веруваат дека некој може да посвети цел живот на друго лице. “Што ако ова не е моја личност? Што ако нешто се случи и јас ќе бидам сам? “Ова е нестабилноста и сомнежот што живее кај еден грешен човек, кој нема столб, нема основа на верата, врз која може да се изгради неговиот живот. Човек не може да изгради нешто на песок, бидејќи изградбата на нешто нестабилно ќе падне …

Бог нè подготвува за овој состанок. За многумина од нас тоа ќе се случи во последниот момент од нашиот живот. За жал, знаеме што може да се случи со луѓето кои не го познаваат Бог: во моментот кога конечно можат да го видат духовниот свет, тие гледаат демони наместо Бога. Едно лице се плаши, бидејќи не знае што да очекува – нема искуство во заедницата со Бога. Ова е страшно. Ова е последната фаза во животот, што може да доведе до вечен страв. И ова е сосема поинакво од она што се случува со некого, кој го помина својот живот во вера! Тој исто така гледа нешто, но во неговите очи има надеж, а не страв. Тоа лице не се плаши затоа што му верува на Бога. И тогаш, конечно, се случува неговиот состанок со Бог – почеток на нов живот, вечен живот … Кога ќе сведочите за ова, чувствувате дека сте дел од мистеријата на вечниот живот.

377 Прегледи