Католичката црква се изјасни во одбрана на неодамнешниот скандал со злоупотреба на деца, тврдејќи дека проблемот е резултат на “геј заговор” за дискредитација на религијата. Според Фраар Хајлман, ЛГБТ заедницата испрати хомосексуални оперативци да работат како тајни свештеници во Римокатоличката црква, во обид да се укори репутацијата на свештенството од страна на сексуално злоупотребувани деца. Хајлман тврди дека Ватикан нема проблем со навредливите предаторски свештеници и епископи, туку тие се нападнати од хомосексуалците кои се залагаат со комунистите да ги одведат, велејќи: “Ние се занимаваме со група предаторски хомосексуалци кои станаа свештеници не да ѝ служат на Црквата, туку да ја уништат одвнатре. “

288 Прегледи