Кина ќе започне да прави вештачка месечина во вселената ( орбитата ), во обид да го осветли еден од најголемите градови во земјата до 2020 година. Според официјалните лица во Ченгду, град со население од 14 милиони луѓе во југозападна провинција на Кина во Сечуан, тие ставаат сателит во орбитата до 2020 година доволно познат за да ја рефлектира сончевата светлина на градските улици и да ги замени уличните светилки. Лажната месечина ќе нанесе рефлективен слој кој ќе ја насочи светлината за да ја осветли површината на земјата до 50 квадратни милји; тврди Ву Чунфенг  – претседател на градското научно-технолошко-научно-технолошки институт за микроелектрониката.

780 Прегледи