Легендата вели дека алхемичарите во минатото биле во можност да го претворат оловото во злато и да создадат еликсири што им давале вечен живот. Некои велат дека ова е само легенда, други велат дека методите биле заштитени со многу иницијализирани адепти на светата уметност. Во секој случај, овој подвиг сега е блиску до постигнување на реализација, користејќи само бакар како основен метал наместо олово.

Една група кинески научници од Институтот за хемиска физика во Далиан објавија истражување во списанието Science Advances, кое опишува како успеале да го претворат редовниот бакар во материјал “речиси идентичен” на злато и сребро. Металот, кој научниците го добиле како резултат на нивниот експеримент, бил способен да служи како катализатор за реакција на производство на алкохол од јаглен – нешто што само благородни метали како злато се способни да го направат.

216 Прегледи