Кинеските фабрики за муниција ќе се поклонат на почетокот да ги користат своите роботи за вештачка интелигенција (ВШ) за да произведат оружје и бомби кои би ги користеле за претстојната Светска војна. Земјата почна да ги заменува човечките работници со поефикасни роботи кои можат да го удвојат производството на бомби и оружје со мал дел од трошокот. Производните шефови во Кина рекоа дека заменувањето на фабричките работници со роботи е решение за надминување на недостигот на персонал и ризикот поврзан со работата. Специјално дизајнираните роботи сега ќе се користат за развивање на експлозиви и софистицирани оружја кои се способни да вршат прецизни напади.

Според Ху Жичанг, водечки научник во кинеската “интелигентна производствена програма” на високо ниво на оружје, роботите исто така наскоро би можеле да се искористат за да се развијат чувствителни фотоелектрически шпионски направи, како и да се развијат масивни дизел-мотори со голема моќност за кинеските воздухопловни сили и воени возила.

415 Прегледи