Ние сите сакаме да веруваме дека би биле добри и подготвени доколку не погоди некоја катастрофа. Малку се оние кои размислуваат за подготвеноста при катастрофи и веруваат дека ќе преживеат (останатите не се подготвени да признаат дека катастрофата би можела да влијае врз нив!).

Секако, дека вакво нешто ќе преземе многу повеќе подготовка за некои луѓе отколку за некои други луѓе, но сепак како и дае, таа може во секој случај да се направи.

За жал, многу во своите подготовки би умреле. Тие би умреле не затоа што ги складирале погрешните предмети или купиле засолниште на погрешна локација.

Туку, Тие ќе умрат поради слабостите на личноста.

Погледнете ги овие типови на личност и видете дали спаѓате во било која од споменатите.

Ако вашиот тип на личност е вброен помеѓу нив, време е да престанете да се фокусирате на некава опрема за итни случаи и наместо тоа да почнете да работите на градење на ментална цврстина!

1. Неодлучни

Би било перфектно доколу сфатите дека клучот за преживеаната катастрофа е да се излезе од бубањот ( двоумењето ) што побрзо.

Колку подолго чекате да заминете, толку потешки се вашите шанси за преживување.

Сепак, одлуката за напуштање на родно место не е лесна. Никој не сака да се чувствува како да претерува. Емоциите можат да не надминат нас и често така правиме лоши одлуки во лицето на самата опасност.

Ако сте неопределен тип, тогаш подобро да направите листа на услови според кои ќе останете / заминете. На тој начин ќе можете да преземете акција веднаш, наместо да чекате премногу долго за да избегате некаде.

2. Сентиментални

Ова апсолутно ни го крши срцето, затоа што дефинитивно се поврзуваме со ова. Го сакаме нашиот дом и заедница. Ќе ни биде тешко да заминеме, дури и ако знаеме дека се приближува катастрофа.

Сепак, исто така, знаеме дека е важно да се отстрани сентименталноста за да можеме да направиме рационални одлуки во пресрет на една катастрофа.

Надминување на сентименталноста е веројатно многу потешка работа отколку што сакаме ние самите да веруваме.

 

3. Мачо

Заедницата за подготовка и опстанок е исполнета со мачоизам. Сега, нека не ве збунува тоа мачо со онаа здрава особина на личноста на самодоверба и сакање да се заштити своето семејство.

Мачоизмот е премногу агресивен, наметлив и горделив. Тоа е ЕГО и тоа не би можело да издржи на патот на преживување!

Тие веруваат дека можат самите да направат сè и нема да ви помогнат кога е потребно.

Самите Мачо подготовки, кои за возврат привлекуваат внимание кон себе и може да ги направи самите цел некому.

Мачо ликовите се оние чија идеја за подготовка е, “Имам пиштол. Ќе го земам она што си го сакам! “(И, најверојатно, ќе бидат убиени во процесот)

Ако не верувате дека мачоизмот е беден во подготвителниот свет, само размислете колку подготовки зборуваат за нешто од типот на “стоење на теренот” и некакво стражарење, ако некој го нападне нивниот дом.

Во многу случаи ќе бидете многу побројни. Мачо луѓето попрво би се откажале од нивните животи!

“Ако е време да го скриете оружјето, време е и да го користите”. – има една ваква поговорка.

Ниту една успешна револуција никогаш не била донесена од некоја личност која ги напаѓала офицерите на самата нивна врата. Луѓето што ги преживеале (и победиле) беа оние што се криеја, што се спуштија и го чекаа вистинскиот момент да излезат од сенките.

 

4. Некреативни

Крајната способност за преживување не е да знаете како да запалите оган или како да ја прочистите водата, па дури и како да ги лекувате раните.

Клучот за опстанок е креативноста.

Креативните луѓе се оние кои ќе гледаат во некоја напуштена и истрошена сода и ќе сфатат дека може тоа да се претвори во шпорет и дека јазичето може да се користи како куќа за риболов. Нормално не буквално ( Одиме во крајност малку ).

Тие се оние кои ќе ја претворат кредата во свеќа, или ќе употребуваат пластично шише за да направат јаже.

Можеби мислите дека не можете да се научите на креативност. Точно – некои луѓе се природно покреативни од другите. Сепак, постојат некои вежби што можете да ги направите за да ја поттикнете креативноста. Еве 11 начини за подобрување на креативноста и размислување надвор од кутијата.

5. Паничари

При катастрофа, само околу 10% паничат, додека 80% од луѓето замрзнуваат (што во основа е тешка форма на паника). Само 10% од луѓето всушност реагираат и преземаат дејства.

Способноста да се смириме за време на катастрофа е клучот за опстанок. Под дифолт, паничарите ќе имаат помала веројатност да паничат од општата јавност, бидејќи тие прифаќаат дека постојат ризици и веројатно ќе има план за катастрофи.

Сепак, не претпоставувајте дека сте суперчовечки и нема да паничите за време на една несреќа. Да се ​​биде мирен е вештина што мора да се развие. Препорачуваме да се обидувате со вежби кои ја градат менталната цврстина.

6. Планерите на Светот од Фантазијата ( научна фантастика )

“Овие планери” се подготвители кои веруваат дека можат да живеат надвор од земјата, да ловат, да се хранат и да го хранат својот пат низ апокалипсата.

Овој вид фантастично планирање ги игнорира реалностите

Решението? Изведување на реални вежби.

 

 

682 Прегледи