Дали сте мрзливи и не го знаете тоа? Ако е така, време е да стекнете некоја свест. Неодамна, Светската здравствена организација (СЗО) објави список од 10 најмрзливи земји во светот. И, резултатите се изненадувачки. За студијата, СЗО ги следеше стапките на физичка активност ширум светот. Резултатите, објавени во The Lancet Global Health, откриваат кои земји се најмалку активни и, според тоа, најмрзливи.

Студијата вклучувала 1,9 милиони луѓе во 168 земји. Според СЗО, оние кои учествувале во истражувањето претставуваат 96 проценти од светското население. Организацијата откри дека во 2016 година, само една четвртина од сите возрасни лица (околу 1,4 милијарди луѓе) не добиле доволно активност. Ова ги става “во ризик да развијат или влошат болести поврзани со неактивноста”. Услови кои спаѓаат во оваа категорија вклучуваат некои видови рак, мозочен удар и дијабетес.

СЗО дефинира дека е активен оној кој вежба најмалку 75 минути секоја недела, 150 минути умерена активност или комбинација од двете. Со овие стандарди, СЗО откри дека најмрзливата земја е Кувајт, каде што 67 отсто од населението не се ангажира во редовна вежба. Втора? Американска Самоа, со 53,5 отсто од населението што не вежба.

Следните 10 се најмрзливите земји:
Кувајт (67 проценти не прават доволно активност неделно)
Американска Самоа (53,4 проценти)
Саудиска Арабија (53 проценти)
Ирак (52 проценти)
Бразил (47 проценти)
Костарика (46,1 проценти)
Кипар (44,4 проценти)
Суринам (44,4 проценти)
Колумбија (44 проценти)
Маршалски Острови (43,5 проценти)

Изненадувачки за некои, САД се рангираа на 143-то место со само 40 проценти од возрасните кои немаат доволно активност ( вежбање ). Велика Британија е рангирана на 123-тото место со 35,9 проценти од земјата што ретко вежба.

Земјата што ја рангираа како најголема во активност е Уганда. Според IFLScience, само 5,5 отсто од земјата не вежба доволно на неделна основа. Мозамбик, Лесото, Танзанија и Ниуе се рангирани слично на Уганда.

Следат 10-те најактивни земји:
Уганда (5,5 отсто)
Мозамбик (5,6 отсто)
Лесото (6,3 проценти)
Танзанија (6,5 отсто)
Ниуе (6,9 проценти)
Вануату (8 проценти)
Того (9,8 проценти)
Камбоџа (10,5 проценти)
Мјанмар (10,7 отсто)
Токелау (11,1 отсто)

СЗО има амбициозен план за намалување на физичката неактивност за 10 отсто во 2025 година. Врз основа на овие податоци, светот “не е на вистинскиот пат”. Во земјите со високи примања, физичката активност има тенденција да биде висока поради физичките и здравите навики во исхраната.

282 Прегледи