Дипломатскиот кабел беше многу експлицитен во наведувањето на целите на малата американска група за Сирија. Се зборува за потребата на Западот, кој е предводен од САД, и неговите земји-народи на Запад, да работат на “поделба на земјата [Сирија], саботажа на Сочи, врамување на Турција”. Да го разгледаме ова.

Првата фраза се однесува на обидот да се подели Сирија или да се подели Сирија во помали мини-држави по етнички и верски линии. Ова е вековна шема за ослабување на непријателска нација со намалување на нејзината големина; многу е полесно да ги собереш помалите нации од една голема обединета, особено ако можеш да ги натераш да се расправаат и да се борат (делат и да владеат).

Балканизацијата на Сирија, како што е исто така наречена, е дел од долгата историја на мешање на Западот на Блискиот Исток. Ова оди наназад до најславната Британска империја.

Западните колонијални сили се обидоа произволно да го засечат Блискиот Исток, како што сметаа дека е погоден повеќе од 100 години.

Во изминатите неколку години, Израел е особено гласен во барањето за поделба на Сирија, дел од планот Јинон за Голем Израел.

Да се ​​подели Сирија е да се уништи Сирија … и САД и Израел добро го знаат тоа.

Втората фраза се однесува на обидот да се саботираат мировните разговори што се случија во Сочи, Русија, во јануари 2018 година претходно оваа година. Сочи, кој беше ко-спонзориран од Русија, Иран и Турција, беше донекаде продолжение на разговорите за мир во 2017 година во Астана, кои исто така беа спонзорирани од истите 3 земји.

“Сочи произлезе од разговорите во Астана – исто така поддржани од Москва, Анкара и Техеран – кои започнаа минатата година и успеаја да постигнат поединечни и преодни резултати на теренот, вклучувајќи ги и деэскалационите зони и прекините на огнот. Додека некои од уставните сугестии се изразиле претходно, Сочи претставува поширок, поамбициозен обид за ангажирање “.

САД, се разбира, не се задоволни што беа исклучени од Астана. Како се осмелуваат засегнатите држави и регионалните сили да имаат храброст да се обидат да посредуваат во мир и да прават договори без да го поканат супер-силеџијата во светот?

Според тоа, се обиде да го фокусира вниманието на светот и вниманието на ОН, далеку од Астана и Сочи, како и на мировните разговори во Виена во 2018 година, каде што САД играа централна улога.

Во Астана и во Сочи, немаше дискусија за отстранување на Асад од власт или разводнување на неговата моќ; додека во Виена, САД предложија промена на сирискиот политички систем, давајќи им поголеми овластувања на премиерот / парламентот од претседателот и децентрализација, давајќи им поголема моќ на регионите кои се непријателски расположени кон Дамаск. САД, исто така, предложија ОН да ги надгледуваат изборите.

Третата фраза се однесува на влошените односи меѓу САД и Турција, и покрај фактот што и двете се членки на НАТО.

Уште од јануари оваа година, кога САД одлучија главно да ги користат Курдите против владата на Асад (наместо други терористички групи како Ал Каеда, Ал Нусра итн.), САД го отуѓија својот поранешен сојузник Турција.

Турција, всушност, ја нападна Сирија за да оди по Курдите поддржани од САД, и покрај фактот што САД и Турција работат заедно за да ја дестабилизираат Сирија многу за Сириската војна од 2011 година па наваму. Турција беше разбиена од Русија за тргување со ИСИС, создадена од САД.

Статијата сугерира дека САД ќе ја претворат својата поранешна сојузничка Турција и ќе ги рамнираат за нешто, или можеби ќе ги искористат за да создадат повеќе избор во Сирија.

261 Прегледи