Нема човек што живее, но не греши.

Во името на Отецот, Синот и Светиот Дух!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Возљубени браќа и сестри во Христа, едно од главните прашања што имаат големо значење за секој од нас, е прашањето за задгробниот живот. И религиозниот човек и човекот кој е рамнодушен кон религијата, размислуваат за тоа. Секој се занимава со прашањето за тоа како ќе живееме после смртта. Ние верниците знаеме дека постои иден живот, но каков ќе биде, што ќе се состои од овој нов живот – сите овие детали не ни се дадени за да ги знаеме; тоа е скриено од нас. Но, сепак, Божјата вечна порака сведочи дека постои иден живот.

Господ, исправувајќи ги гревовите на неверните садукеи, кои го негираа воскресението на мртвите, им рече: “Зашто Бог не е Бог на мртвите, туку на живите” (Лк.20: 38). Нашиот земски живот е нестабилен, перверзен и минлив, и во секој момент може да биде спречен со смрт. И, гледајќи го тоа, во нашиот непостојан и минлив живот, ние неволно се чувствуваме тажни кога ќе видиме како многу често најјасниот чекор е неочекувано затемнет од црните облаци на животните бури. Но, станува уште потажно кога за време на ова останувате непоколебливи. Но, каде можеме да побараме утеха ако не и во цврстата надеж дека сè не завршува со смртта, туку ќе нѐ очекува друг живот, надвор од гробот? Ние сме создадени за вечен живот, и сите ние сакаме, и навистина ќе живееме вечно, зашто Христос ја укина смртта со Неговото Воскресение.

Но, луѓето што го негираат идниот вечен живот и бесмртната душа, изгледаат поинаку во нашиот вистински земски живот, барајќи во него само задоволство  од неговите нудени сензуални задоволства. Гледајќи ја кревкоста на сите добри работи и потсмевувајќи ги своите искушенија и таги, таквите луѓе честопати доаѓаат до разочарување и очај, а понекогаш дури и прибегнуваат кон самоубиство, сметајќи дека тоа е средство за избавување од сите неволји и несреќи. Заборавајќи за вечноста, тие одат во темнина и не знаат каде да одат, понекогаш препуштајќи се на горчливата темнина, и, на крајот, пристигнуваат на лажен крај. За нив, животот е залуден и случајен подарок, без вистинска, но илузорна вредност.

Напротив, верникот се надева дека задгробниот живот постои, и оваа надеж, очекувањето на овој живот, станува извор на вистинска утеха и удобност. Верувајќи во понатамошниот тек како на апсолутна вистина, драги браќа и сестри, од најстарите времиња Црквата се одбележува и се моли за оние кои се оддалечија од нас. И така, денес Црквата нѐ повика да ги подигнеме нашите молитви за нив и во исто време да им ја пренесеме заедничката радост на воскреснатиот Спасител, и затоа овој ден се нарекува Радосница. Самиот Господ, откако се појави и им ја проповедаше Неговата победа над смртта, им ја објави оваа радост. Црквата празнично го прославуваше Господовото Воскресение низ целата Светла недела, а сега побрза да ја пренесе својата радост за Него со оние што заминаа и да нѐ покани да ни ја објавува оваа заедничка радост, а во исто време да ги принесуваме нашите горчливи молитви на Господ за простување на престапите на сплеткарите, и за тие да се населат во светлиот Небесен престој.

Драги браќа и сестри! Повеќето луѓе заминуваат во вечноста со гревови, не успеале, поради неочекувана смрт или болест или немоќ, да се очистат од тие гревови; па така тие се сметаат за виновни пред Божјиот суд. И во исто време, знаеме дека во иднина ќе има само две места за луѓето: пеколот и рајот. Отидените што не се очистија од гревовите повеќе не можат да понудат молитви – не можат да си ја помогнат сопствената ситуација. Сите нивни надежи се поставени само на оние кои се уште живеат на Земјата. Тие можат да им помогнат и да го променат својот дел во идниот живот. Ако портите на вечноста требаше да се отворат пред нашите очи, тогаш ќе видиме како милиони души им ги рашируваат рацете на оние што живеат на Земјата, тивко барајќи помош за ублажување на нивниот дел во другиот свет.

Затоа, драги браќа и сестри, почитувајќи го повикот на нашата мајка христијанска Црква, која нè поттикнува да не ја напуштиме нашата љубов кон нашите најблиски при нивното заминување од нас, сега ги нудиме нашите страсни обврзници на Воскреснатиот Господ, барајќи од Него милост за нашите грешни татковци и браќа и дарот на вечен живот за нив. Нашата заедничка молитва може да се спои во еден единствен повик кон Господа за нивното помилување; тогаш, кога ја слушаат оваа молитва за себе, ќе ја почувствуваат нашата грижа и љубов кон нив и ќе бидат исполнети со взаемна љубов кон нас.

Значи, драги мои, да се молиме сега на Воскреснатиот Господ, за да ги прости гревовите, доброволно и неволно, на нашите починати татковци, браќа, мајки и сестри и да ги насели во светло, во место на освежување со сите праведни, кои Му се угодни од сите векови, да нашите роднини ќе бидат исполнети сега со нас со радост на Неговото славно Воскресение, а со тоа на нашиот извичник: “Христос Воскресна!”, тие може да одговорат: ” Навистина Воскресна! ”

Христос Воскресна!

Архимандритот Кирил (Павлов)

300 Прегледи