Физичкиот труд може да има силно влијание врз душата. Секој што чита дури и малку од пишувањето на Светите Отци брзо се среќава со фразата “љубовта на трудот”. Напорите кои се вклучени во физичкиот труд може да бидат од голема помош во развивањето на силата и наклонетоста кон духовна работа. Всушност, детето кое не се очекува физички да се впушта, нема да биде наклонето да се впушти во духовен поглед.

Повеќето од нас имаат чувство за тоа што значи фразата “информирање на мозокот”, но што значи “формирање на душата”? Како се формира нашата душа? Зарем Бог не не направил целосни и комплетни? Ние знаеме дека молитвата и добрите дела се корисни за нашата душа, а гревот е лош за нашата душа, но нашата идеја за душата можеби не оди подалеку од тоа.
Раните отци на Црквата имале многу појасен концепт за душата и можеме да стекнеме многу со проучување на нивните дела. За среќа, Бог ни обезбеди неколку светци од модерните времиња, кои се потопуваа во делата на раната Црква и може да ни го пренесат ова знаење. Свети Теофан, во својата книга, Патот кон спасението, ни дава одличен пример на душата. Свети Јован Кронштатски  со мојот живот во Христа го повторува истото разбирање и увид.

Црквата учи дека душата на човекот е тринитарна, по сликата на Божествената Троица, која ја создала. Ова тројство се гледа во три аспекти или способности, обично се нарекува “умот, срцето и волјата”, или “размислување, чувство и дејствување”. Христијанското образование мора да биде дизајнирано да ги ангажира сите три способности на душата, а не само размислувањето или интелектуалниот дел. Така на целата душа – срце, ум и волја – им се дава можност да дојдат до познавање на Бога.

Како родители и наставници, сите знаеме дека децата имаат волја и дека одредени употреби на ова ќе бараат дисциплински мерки. Ние, исто така, знаеме дека користењето на оваа иста волја може да произведе прекрасни изненадувања, како што е “појадок во кревет” за мајката во посебна пригода, или чиста спална соба еден ден – без да и се кажува.
Децата наоѓаат такво задоволство кога откриваат дека можат да направат нешто што ќе им донесе задоволство и изненадување на другите. Во училиште, ние се обидуваме да ја искористиме оваа природна, позитивна наклоност преку обезбедување можности да им служиме на другите преку едноставни задолженија и поголеми сервисни проекти. Неколку пати неделно ги спуштаме книгите и на секој студент му е доделена задача за чистење.

Се разбира, работата не е секогаш лесна, па дури и пријатна. Децата потоа имаат можност да се борат против мрзливоста на телото и да ја освојат неподготвеноста за нешто што не е “забавно”. Понекогаш тоа вклучува тежок физички труд, како што е користење на чекани за раскинување на бетон во стариот рибник. Други активности, како што се внимателно садење семе или светилки, или сликање на оградата, стануваат лекции со трпеливост и посетуваат детали. Секој мора да научи да работи кооперативно, совесно и весело. Овие се совршени времиња за да ја научат потребата од добро завршено дело. Научивме дека најдобриот начин да се постигне ова е да работиме заедно и со децата, покажувајќи и поучувајќи по збор и пример.

Ние возрасните премногу често мислиме за тоа многу избрзано и полесно со фразата “направете го тоа сами”. Сепак, со тоа ги ограбуваме децата на многу работи. Кога возрасни радосно работат со дете, детето учи многу повеќе од тоа како да изврши некоја задача. Борбите кои се извршуваат заедно создаваат многу други награди. Детето гледа дека е потребно и сакано и добива почит за физичкиот труд и за себе. Многу пати видовме дека детето сјае со вистинска радост откако конечно ќе ја заврши тешката задача. Да се ​​уверите во нови вештини и способности придонесува за здрава самопочит што води до уште поголеми напори за славата на Бога. Уште поважно, развојот на љубовта кон физичкиот труд е поврзан со развивањето на подготвеноста за духовен труд. Иако детето навикнато на физички труд не може да ја пренесе таа подготвеност за духовни борби, сигурно е дека дете кое не е обучено за физички труд нема да работи духовно. Ова е причината за патристичкиот акцент на физичкиот труд.

Извор – тимот на Правмир

298 Прегледи