Квотите за туристи кои ја посетуваат Катедралата Св. Василиј на Црвениот плоштад во Москва може да се воведат по 2019 година, поради високата антропогеност, изјави за новинарите директорот на Државниот историски музеј Алексеј Левикин, објави “Интерфакс-Религија”.

“Катедралата на Св. Василиј е најпопуларно обележје во Москва за странските туристи. Границата за антропогено оптоварување веќе е постигната според податоците за минатата година. Ако ситуацијата се повтори оваа година, во 2019 година ќе размислиме за квота за посета “, рече Левикин.

Квотата би помогнала да се олеснат мирни реставрации во катедралата, додаде тој.

Московската Градска Дума смета дека воведувањето квоти е оправдано, според шефот на Московската Градска Комисија за Култура Евгениј Герасимов, јавува РИА-Новости.

Прашањето за воведување квоти не е лесно, сепак, рече Левикин, особено затоа што црквата е полу-во сопственост на Руската православна црква. “Не можеме само да ги земеме и да ги ограничиме влезовите таму, бидејќи верниците треба да имаат право да одат во катедралата во секое време”, истакна директорот.

Тој нагласи дека одлуката за спроведување на квотата ќе се одлучува заедно со главните играчи на туристичкиот пазар. “Прво, ќе ги разгледаме интересите на оние туристички компании кои работат со нашиот музеј”, рече Левикин.

397 Прегледи