Фото-Уметност на Андреј Карташов
Бракот е многу сериозен. Тоа не е само склучен договор – туку во него се наоѓа основата во Црквата, која е место за заедница меѓу луѓето, неговата вистинска едногласност и главното нешто е во тоа што ја примаме благодатта Божја за зајакнување на себеси. Тајната на бракот, како и секоја друга тајна, се слави во Црквата и не е некоја формална акција, туку вистинска тајна, а изречените зборови се реални и суштински; тие се самата реалност.

Кога некој е ракоположен како свештеник, не му кажуваме: “Се надеваме дека ќе станеш свештеник! Иако, можеби нема да станеш! “- Не, туку тој морал неопходно да стане свештеник. Кога велиме: “Божјиот слуга се крсти”, детето станува христијанин, а тоа значи дека оваа личност веќе се крсти – и тој е христијанин. Демонската енергија бега од неговото срце и целото негово битие, го фрла старото и се облекува во Христа, Божествената благодат го покрива неговото срце, и тој станува една целина со Христа.
Исто е кога се венчаме – тоа значи дека ја примаме благодатта на Светиот Дух, обединувајќи двајца луѓе. Тоа е, луѓето почнуваат да поседуваат нешто што е активирано – Бог им го дава преку Црквата, и се активира тоа, дека Тајната може да дејствува, да ги зајакне и да ги заштити луѓето и да им даде сила.Се сеќавам на еден Свето Горски Скит, каде што живеевме, а три или четири Евреи еднаш нѐ посетија. Еден од нив почувствува нешто посебно. Кога почнавме да го прашуваме за тоа, тој зборуваше за себе – имаше дваесет и седум години, а во раното детство бил православен христијанин. Што се случи тогаш? Неговата мајка беше кипарка која се омажила за Евреин, а кога се роди детето, го крстија, но потоа, го напуштила сопругот и го оставила со детето. Тоа е, тој практично никогаш не ја видел мајка му, но знаел дека е син на христијанин и бил крстен, но во спротивно бил обичен Евреин: отишол во синагогата, не верувал во Христа и не знаел грчки Меѓутоа, колку што се крстил, на него му била дадена благодат.

Тоа донекаде потсетува на професионалните тајни. Тоа е, исто како што квалификуван полицаец може да разбере кога едно лице не е криминалец, а друг е лажливец и крадец – тоа е очигледно за него – така монасите разбираат нешто, а во неговиот случај тоа било очигледно. Тоа е, Божјата благодат, благодатта на Светиот Дух е нешто што постои и го менува човекот – тоа е несомнено и докажано. Луѓето поврзани со Црквата имаат поинаква еманација, во која не постои лажност. Ако некој сака да се преправа дека е религиозен, тоа ќе биде некаков спектакл: Невозможно е да се прикаже ова, затоа што веднаш престанува да биде природно; затоа што вистината навистина постои и таа е сосема поинаква – односно, таа е вистински постоечка реалност, врска, вистинско присуство – нешто што навистина му е дадено на човекот.

Свештеникот што ја слави Светата тајна ги благословува младенците, за да покаже дека нивната врска се темели првенствено на благодатта и благословението на Бога, и второ, има крос-карактер. Се венчаме не заради сензуалност или задоволство. Па, во ред, ќе се ожениш, и ќе ја најдеш личноста која ќе те привлече од секој агол, дури и телесно, а тоа не е лошо. Тоа е, не можете да стапите во брак со девојка на која не сте и привлечени, вклучувајќи го телесното, а тоа не треба да ве шокира, бидејќи врската во бракот опфаќа сè.

Звучи парадоксално и чудно, но треба да има привлечност. Се разбира, ако постои само телесна привлечност, тогаш бракот е осуден на неуспех, бидејќи стои на несоодветна основа. Тоа е, тоа не може да се развие во време и да се одржи, бидејќи таму може да има телесно единство таму, но нема духовно единство со другото лице. Ако духовно не комуницирате со другиот, тогаш остатокот не е важен. Телесната врска не е ништо посебно, и тоа не им помага на луѓето. Реков на друго место дека ако помогнало, би било среќа ако телесното единство им помагало на луѓето да најдат духовно единство – тогаш луѓето ќе бидат ослободени од толку многу маки, сопружниците ќе бидат љубени, среќни, кохезивни и воопшто не би се одделиле но, за жал, очигледно е дека работите се различни.

Брачната врска е вкрстена врска, врска која е основана на Божјиот благослов, што претпоставува дека двојката свесно влегува во неа, со подготвеност да се надминат себеси и да ги надминат своите его-а за да комуницираат еден со друг.Тие мора да се осветлат себеси и оваа врска и другото лице; тие мора да се испразнат, да се предадат во рацете на другата личност и да не станат господари над нив. Како што понекогаш велат: “Ќе ми биде така!” Но, од Божја гледна точка, потсетува на војните на Артаксеркс, кои сакаат да ја преземат Грција.

Доволно е само да ги чуеме овие зборови и да се ужаснеме. Што значи тоа – ме совлада мене? Што, ќе ме уништиш? Но, Бог не вели дека ќе нѐ победи. Тој ни даде живот. Тој ни се даде како храна – ни го даде Своето Тело и Крв, за да ги јадеме и да го испиеме, за да Го примиме во себе и да бидеме живи. Тоа е љубов – давање себе си на друг, за да живее од вас, како што правеше Христос: Јас дојдов за да имате живот и да имате повеќе во изобилие (Јован 10:10). Дојдов во светот да се предадам себеси како храна и пијалак, за да живеете убаво, а не само да живеете, туку да имате изобилен живот – за да живеете во изобилие. ”

Тоа е љубов. Тоа е Крстот Христов, тоа е вкрстена врска што некоја личност ја има со друга, кога сфаќа на која основа тој стоел, за да ја изгради оваа врска. Потоа може да се почувствува дека неговиот живот се движи по света патека: Другиот е посветен, телото на другиот е осветено, а нивната врска не е нешто случајно.

Но исто така е болна една ситуација во која крајот е невиден, односно кога не се знае што треба да се излечи. Вие стоите, гледате и не знаете каде да го ставите завојот, што да лекувате, и воопшто што да правите.

Сето ова е плод на нашиот менталитет, и ние плаќаме за тоа. За жал, така нè учат, а и Црквата исто така е виновна – таа, исто така, носи одговорност, бидејќи таа не им ја соопштила на луѓето вистината, туку ги ограничила на информации. Ние сме виновни затоа што ја изгубивме нашата суштина.

Митрополит Атанасиј Лимасолски
513 Прегледи