Францускиот претседател Емануел Макрон говореше на состанокот на градското собрание во Нормандија, тврдејќи дека британскиот народ е “манипулиран” со гласањето за Брегзит поради “лажни вести” на референдумот на ЕУ. Францускиот лидер говореше по историскиот пораз на договорот Брегзит во британскиот парламент на премиерката Тереза Мај. “Првите губитници на” Нема договор т.н Брегзит “ќе бидат Британците”, рече Макрон. “Тоа е референдум кој е целосно изманипулиран, поточно манипулиран од надвор односно од она што ние го нарекуваме лажни вести, каде што беше кажано сè и сешто”.

“Среќно на претставниците на нацијата која треба да спроведе нешто што не постои и мора да му објасни на народот: Вие гласавте за нешто, за која ве лажевме”, изјави тој пред публика од над 600 градоначалници.

230 Прегледи