Долго време не можев да ја разберам параболата за слепиот човек. Јас не го разбрав Исусовото објаснување. И тоа не е изненадувачки – на крајот на краиштата, колку огромна разлика има меѓу нас и Исус! Ние се стремиме да ги поминеме Лазарите на овој свет што е можно побрзо, немаме сила да ги носиме нивните страдања, а ние сме пред нив немоќни. Немаме пари, немаме сила, ниту срце немаме пред лицето на овие страдања. И така, бегајќи од Лазарите, бегаме од сопствената безначајност.

Така правеле и учениците, нашите емисари, кои се придржувале кон Бог, а барале од Исус: “Раби, кој згрешил, тој или неговите родители, па е роден слеп (Јован 9: 2)?

Кога не можете да направите нешто со што ќе започнете со ментални вежби, прашувате за причините, и кога причината е во грев, почнувате со морализирање. Но, што и да е случај, дури и додека сме парализирани со немоќ, се обидуваме да преземеме некои превентивни мерки. Можеби нема да мора да поминувате низ она што го поминале другите, ако ги избегнувате нивните грешки.

Јасно е дека Исус зборувал со своите ученици за катастрофалната моќ што гревовите и грешките извршени против животот имаат тенденција да го измешаат животот на човекот и да го завршат во темнината на слепилото и другите страдања. И сега разгледај ја разликата меѓу нас и Божествениот Исус. Исус бил и е Бог. Многумина не знаат и многумина нема да знаат до крајот на светот дека Исус е во Бога (затоа што тие не сакаат да знаат). И ова чудесно исцелување на човекот кој бил роден слеп служи како доказ за Неговото божество и ги покажува на личноста границите на неговата сила и знаење.

Ние поминуваме покрај Лазарите од другата страна, но Исус ги познаваше и ги повикуваше при Себе. Тој го познавал Натаниел кога бил уште мало дете скриено од гневот на Ирод под листовите на смоковницата. Тој го знаеше слепиот уште пред да се роди, и Тој ни ја открива за нас и за него мистеријата на Бога: дека тој не е роден слеп, не за своите гревови, ниту за оние на неговите родители, но само поради тоа што Божјото дело така ќе се манифестира .

Во други околности, Исус признава дека Тој бил пред Авраам (Јован 8:58); и уште еднаш, дека бил пред да се создаде светот (Јован 17: 5). Постои икона на која е прикажан Исус за создавање на Адам. И тоа е како што беше: сите работи беа направени од него; и без него ништо не било направено (Јован 1: 3).

Создавањето живи очи од земјата и пливањето не е дело на човекот, туку на Бога. Лекарот може да исцели очи, може да отсече катаракта и така натаму, но да создаде нови очи и од материјал како што е земјата и да испрати човек роден слеп за миење во водите на Силоам е нешто што само Оној што го создал Адам со свои раце може да го направи.

Ова е значењето на исцелување на човекот роден слеп: Бог Отецот сакаше да го открие Божјиот Син за светот како Создател и Модател на животот. Во одговор на оваа заповед на Отецот, Исусовиот Дух беше запален; Тој ја прифати оваа желба како Своја, како Неговата мисија во светот, како што е квалитетот на запален оган што блеска! Оваа волја на Отецот изгоре во Исусовиот Дух, преку Него, осветлувајќи го светот во вистината.

Знаејќи дека слепиот е човекот преку кој Отецот ќе го открие Синот на Светот како Создател на животот, познавајќи ја волјата на Отецот, кој го зел на Себе како Неговата мисија во земниот живот (тука е примерот дека сите ние сме родени од земјата), во овој божествен гарант кој го знаеме како Исус плукнат на земјата и измешан со глина, а кој потоа го помаза слепиот човек со истото, неговите празни очи, и рече: Оди, измиј се во Силоам ( Јв.9: 7).

И човекот отиде, се изми и се врати.

Сепак, Божјото дело не е ограничено само на очите што треба да се исправат. Иако за нас луѓето, ова веќе ќе беше убедливо од едноставна причина што до денешен ден, науката создала различни апарати кои се како очни камери и така натаму – но човечката наука никогаш не била во можност да даде живот толку колку што може житото од пченица.

Царството на животот е Царството Божјо. Природата на животот, раѓањето и поддршката на животот зависи од Бога, нејзиниот Создател до крајот на светот: Кога ќе го свртиш лицето Твое, тие ќе бидат вознемирени. Ти го зеде духот свој, и тие ќе престанат; и на нивната прашина ќе се вратат (Пс.103: 28-29). Така, ќе ги спознаеме нашите граници, а потоа ќе го запознаеме Бога.

Делата на Бога, кои се сите чуда на животот, поттикнуваат многу збунетост кај луѓето. Така беше исто така и со човекот слеп од раѓање, кој го здогледа со чудо. Неговите соседи и оние што го познаваа, кои го видоа слепи, беа вчудовидени се прашаа за него: “Кој е ова? Дали е тој, или некој друг човек кој личи на него? ”

Но, тој рече: “Јас сум!”

Сепак, луѓето не ја губат својата збунетост толку лесно. Човечкото признание за Човекот, Кого Го нарекуваат Исус, Кој создаде очи за него од Земјата, не ги убеди во најмала рака. Затоа го одведоа кај фарисеите на храмот за испрашување. И ова беше во сабота – многу чувствителен ден за фарисеите. Така, сослушувањето било веќе осудено на лош крај. Таму повторно е, од Стариот Завет Јаков, борејќи се со Бога! Сега слепиот човек се претвори во мисионер.

Следеше размена на прашања и одговори за тоа како тој го доби својот поглед, и за Оној Кој му го даде овој поглед. Слепиот го бранеше. Фарисеите го хулаат, велејќи дека Тој е грешник, иако некои признаваат дека еден грешен човек не може да му даде очи на слепиот.

Откако ништо не постигнале, ги повикале родителите на слепиот. Заплашувани од фарисеите, тие само сведочат за фактот дека овој човек роден слеп е нивниот син. Но, како е тоа што тој сега го гледа, и кој му дал поглед, не знаат. Тие одбија да го исповедаат Бога.

Едноставно е што Евреите меѓусебно се согласиле да изнудат некој од синагогата што признава дека Исус е Месијата, односно Божјиот Син, како очекување на народот. Сите го знаеја ова, што значи дека родителите на слепиот исто така го знаат тоа, и затоа не дале јасен одговор – дека само Бог може да ги стави очите на место каде што ги немало од раѓање.

И така, по втор пат го повикаа поранешниот слеп и се обидоа да го натераат да каже, во Божје име, нешто лошо за Исус, како да е грешник. Сепак, тој не кажа ништо. Тие повторно го замолиле да им каже за неговото исцелување. Тогаш тој дозволил да постават прашање што ги разнишало:

“Јас само ви кажав, а вие не слушнавте? Дали сакате да го слушнете повторно? Можеби и вие би сакале да станете негови ученици (Јован 9:27)? ”

Тогаш Евреите полетаа кон него со извици, но сепак ја кажуваа вистината:

“Вие сте ученик, но ние сме ученици на Мојсеј. Ние знаеме дека Бог му говорел на Мојсеј: за овој човек, не знаеме од каде е тој (Јв.9: 28-29).

Во други случаи, тие беа уште позагрижени во својот гнев, велејќи дека Исус бил од ѓаволот (Мт.12: 24). Таков е грешниот човек: Кога ќе ги победи неговите демони тој ви кажува дека вие имате демони. И на тоа оди во ум кој веќе се сврте кон надвор, што произведува предрасуди во главите на фарисеите и ги спречи да знаат од каде дошол Исус.

Човекот кој се здобил со физички поглед исто така стекнува и духовен поглед преку неговото исповедање на Бога, и слушаме една од најубавите признанија на верата:

Зошто ова е извонредна работа, за да не знаеш од каде е, а сепак ми ги отвори очите. Сега знаеме дека Бог не ги слуша грешниците; но ако некој е обожавател на Бога и ја врши својата волја, тој слуша. Откако започна светот, не беше слушнато дека секој човек ги отвори очите на оној што е роден слеп. Ако овој човек не бил од Бог, тој не можел да стори ништо (Јован 30-33).

Ова беше вера цврста како карпа во овој нов мисионер на Христос.

Гледајќи дека не можат да добијат ништо од него, фарисеите почнале да го измачуваат:

“Вие сте родени во сите видови гревови и имате нерв за да нè научите нас праведните за мистериите Божји” – и тие го истераа.

Погледни ја трагедијата на оваа ситуација: слепиот стекнува видување, но умот и очите на фарисеите се затемнети со бес насочени против него и Исус. Зловиот дух ги добил по срцата, за да не го препознаат Исус и нивните души да не бидат просветлени. Исус исцели слепило на очите, но Тој не можеше да го излечи слепилото на злоба, за што нема лекови, но има казна.

Затоа, да разгледаме како е совршен пред очите на човекот родениот слеп и колку совршено се слепи фарисеите духовно.

Кога Исус слушнал дека слепиот бил исфрлен од синагогата, Го нашол и рекол: “Дали веруваш во Синот Божји?”

Човекот потоа праша: “Кој е Тој, за да верувам во Него?”

Исус му рече: “Го видовте. Тој е Тој што зборува со вас. ”

Човекот рече: “Верувам, Господи!” И Му се поклони (Јован 9: 35-38).

Овој човек, преку кого Бог можеше да му го открие на светот неговиот Син како Творец на животот, направи за него очи од глина, за возврат го прогласи Бог за откровение за Исус како Син Божји преку сведоштвото на самиот Бог.

Исус често не се откривал како Син Божји. Откако беше кај самарјанката, уште еден пат беше за човекот роден слеп, и третпат беше за Своите ученици пред Својата славна страст. Можеби ова сведоштво на Бога во овој свет му беше дадено на тој човек за неговата трпелива издржливост на невиното слепило и за признавање на Исус како Бог пред оние што го хулеа; Затоа Христос му го даде ова божествено откровение.

Да сте ​​слепи и чудесно да се здобиете со еден пар очи е голема радост на животот, среќен егзодус од темнината, појава во светот на оваа возраст. Да се ​​родиш од Земјата и да се решиш да го исповедаш Бог, без оглед на цената, без разлика колку се смееш на себе, уште поголема радост може да доведе до отворање духовни очи, очите на верата, за да можеш да го видиш Исус; така што Исус, Синот Божји, Кој е со нас низ сите денови до крајот на светот, ќе се открие себеси.

Гледањето на Исус е среќа што не може да се спореди со ниту една земна радост; и тоа се случува од време на време и од генерација на генерација, така што сигурноста на Божјото постоење не може да се изгасне во луѓето.

Верата во Бога и исповедта на Него е иста како егзодусот на душата од темнината до Божјата светлина, појава во светот на времето што доаѓа. Еве целосно исцеление! Ете бестрашен мисионер на Исус!

Еромонах Арсениј Бока

241 Прегледи