Норвешкиот бизнисмен Кјел Инге Реке не е некој кој обично се восхитувал за грижа за околината. Опишан од “Форбс” како “немилосрден корпоративен напаѓач”, Реке ги направи своите милијарди како мнозински учесник во конгломератот за транспорт и оф-шор, Акер.

Пресврт на оваа приказна? Реке одлучи да даде “лавовски” од неговата проценета вредност од 2,7 милијарди долари за изградба на морски истражувачки сад со капацитет од 596 метри, Истражувачкиот експедиционен сад (REV), кој исто така е дизајниран да ги искористи големите загадувања на планетарните загадувачи од загадување на океаните.

Рев, во соработка со Светскиот фонд за дивиот свет (WWF) во Норвешка, ќе може да цица до 5 тони пластика дневно од водите и да стопи, објави норвешкиот Aftenposten.

“Сакам да му дадам на општеството поголем дел од она што го заработив”, изјави Реке за публикацијата. “Овој брод е дел од тоа”.

Според “Бизнис Инсајдер”, мега-јахтата, која ќе биде најголема во светот откако ќе се гради, може да носи 60 научници и 40 членови на екипажот. РЕВ ќе биде опремена со модерни лаборатории, аудиториум, два хелидади, хангар за далечинско управувано возило, автономно подводно возило како мултифункционален карго палуба на бродот и високотехнолошка опрема за следење и премер на морските површини. Таа е исто така достапна за приватни чартери за до 36 гости и 54 членови на екипажот, што ќе помогне да се генерираат дополнителни средства за истражување.

Реке, поранешен рибар, вели дека океаните “му дале значајна вредност на општеството” и директно на него и неговото семејство.

280 Прегледи