Во текот на годината во која толку многу од светот се соочија со длабока сиромаштија, корозивните ефекти на штедењето и екстремните временски услови предизвикани од влошената климатска криза предизвикана од човекот – од катастрофални урагани, смртоносни пожари и поплави – една класа на поединци ракетираа со повеќе пари во 2017 година од која било друга година во историјата: милијардери во светот.

Според извештајот на петте годишни милијардери на УБС во петокот, милијардерите од целиот свет го зголемија своето богатство за 1,4 трилиони долари минатата година – зачудувачки 20 проценти – со што нивното комбинирано богатство достигна неверојатни 8,9 милијарди долари.

“Во изминатите 30 години видовме далеку поголемо создавање богатство од познатата возраст”, се вели во извештајот на УБС. “Овој период ги одгледуваше генерациите на семејства во САД и Европа кои продолжија да влијаат на бизнисот, банкарството, политиката, филантропијата и уметноста повеќе од 100 години”.

УБС проценува дека светот сега има вкупно 2.158 милијардери, со 179 милијардери создадени минатата година. Само во САД живеат 585 милијардери – најмногу во светот – од 563 во 2017 година.

Во меѓувреме, според јунискиот извештај на специјалниот известувач на ОН за екстремна сиромаштија и човекови права, Филип Алстон, 18,5 милиони Американци живеат во екстремна сиромаштија и “5,3 милиони живеат во услови на апсолутна сиромаштија во Третиот свет”.

Значителен процент од “новосоздадените” милијардери едвај се само-произведени мажи – и тие се претежно мажи – од популарни школи. Според УБС, 40 од 179 нови милијардери создадени минатата година го наследиле своето богатство – тренд што доведе до експлозија на нееднаквост во богатството во изминатите неколку децении.

Според УБС, овој тренд ќе продолжи да се забрзува во текот на следните 20 години, имајќи предвид дека во моментов има 701 милијардери на возраст над 70 години.

“Започна голема транзиција на богатството. Во текот на изминатите пет години (2012-2017), сумата што ја пренеле починатите милијардери на корисниците порасна за просечно 17 проценти секоја година “, се заклучува извештајот на УБС. “Во текот на следните две децении очекуваме транзиција на богатство од 3,4 трилиони долари во светот – речиси 40 отсто од сегашното богатство на милијардери”.

174 Прегледи