Патувај на Величествено Поклоничко патување во Едипсос на островот Евиа ( Грција )

Црквата на Свети Јован Руски може да се најде во Прокопиев ( Нова Прокопиа ) и е посветена на овој светител. Голем број на верници од цела Европа секојдневно доаѓаат овде за да го посетат манастирот посветен на Свети Јован Руски.

Свети Јован е роден во Русија во 1690 година. Кога во 1711 година започна војната против Турција, еден војник, Св. Јован, бил заробен и земен назад во неговиот роден град Прокопиев во Мала Азија. Иако постојано беше измачуван со цел да ја промени верата, неговата доблесна природа го направи својот господар сочувствителен кон него и му дозволи да биде слободен да ја практикува својата вера. Неговите задачи вклучуваа грижа за животните и децата што тој ги направил со многу љубов.

На 40-годишна возраст се разболе и умре. Неговиот погреб бил на 27 мај во 1730 година, кога неговиот господар дозволил христијаните да го погребаат во христијански гроб во црквата Св. Ѓорѓи. Тогаш неговото тело беше ставено во мермерен ковчег, кој повеќе од еден век подоцна беше испразнет и ставен на отворен оган, заедно со трупците на турските војници на пашата Огу Осман.

Остатокот од Свети Јован остана недопрен! Ова ги исплаши турците, кои потоа го ставија телото назад во ковчегот. Чудата што се појавува во ковчегот што ги држеја моштите на светителот, се познати насекаде низ светот, а верното стадо доаѓаше да ги види и да биде исцелено. Аџилакот е изграден во централна Кападокија до размената на население во 1924 година. Во тоа време, христијанските граѓани на Прокопион во Мала Азија, заедно со остатокот на Св. Јован во нивниот нов дом во Евија во октомври 1924 година, во 1930 година , бил изграден голем храм во чест на Светињата и бил завршен во 1951 година.

 

1122 Прегледи