Снег, Молитва, Скијање, Сауна, Спа – За екстра поволна цена патувај во Банско-Рилски Mанастир

Црква Света Троица Банско

Импресивната црква Света Троица се наоѓа во централниот дел на Банско. Се смета дека храмот е најголем во областа Пирин поради огромната големина на зградата. Пред да биде изграден храм “Свети Александар Невски” во Софија, црквата “Света Троица” беше најголемата во Бугарија. Исклучителната декорација на црквата вклучува уникатни мурали и фракции, направени од Уста Вељан Огнев. Иконите беа создадени од Димитар Молеров, истакнат сликар на икони. Храмот е изграден во 1835 година. Во дворот ќе најдете 30 метри висока камбана со функционален часовник, мерејќи го точното време подолго од 150 години. Часовникот го создал самоук Уста (мајстор) Тодор Хаџирадонов. Изградбата на камбанаријата и часовникот се значајно техничко достигнување за соодветниот период. Конструктивната работа и сите детали се очигледни дека е применета висока техничка прецизност. Затоа црквата “Света Троица” со камбанаријата е архитектонски споменик од национално значење. Бидејќи храмот бил изграден за време на Отоманската јама, бил основан како најзначаен духовен и културен центар на Банско. Црквата е тесно поврзана со имињата на патриоти – свештеници, книжари, просветители и национални револуционери. Независноста на Банско беше прогласена токму во црквата “Света Троица” во 1912 година.

582 Прегледи