зашто твојот гнев не создава Божја праведност. (Јаков 1:20)

Отстранете ја од себе сета горчина и лутина и гнев, расправии и клевети, заедно со сета злоба и бидете љубезни еден кон друг, нежно, простувајќи си еден со друг, како што Бог ви прости вам. (Ефесјаните 4: 31-32)

Свети Павле предупредува дека оние што постапуваат во гнев нема да го наследат царството небесно (Галатјаните 5: 20-21). Духовната литература на христијанството низ вековите го задржала гневот (или една од неговите манифестации – гнев, бес, одмазда, омраза и др.) Како еден од смртоносните гревови или страсти што христијаните требало да ги надминат. И покрај тоа што Новиот завет не дозволува лутина сè додека не се вклучи гревот (Ефесјаните 4:26), гневот се смета за опасна и деструктивна страст за тоа често го надминува процесот на рационално размислување и ги поттикнува луѓето да дејствуваат набрзина и со сила без разлика на мудроста или мерниот одговор.

Христос не сака да го почувствувате ни најмалиот гнев, незадоволство, бес или гнев спрема кој било на кој било начин или на сметка на каква било минлива работа. Ова е објавено во текот на четирите Евангелија. “(Свети Максим Исповедник, ФИЛОКАЛИЈА,  13842-44)

Лутината може да ни даде чувство на зајакнување – дури и кога сме во грешка или немаме власт во ситуацијата. Нашиот лут одговор на другите често е повеќе мерка за нашите сопствени чувства отколку правилна проценка на погрешното мислење кое некој го сторил. Глуждот може да се појави во молитвата, правејќи да мислиме дека е праведен, но тоа често е знак на нашата сопствена духовна болест.

Кога се молите како што треба, мислите ќе дојдат кај вас, што ќе ве натера да почувствувате дека имате вистинско право да бидете лути. Но лутината со соседот никогаш не е исправна. Ако барате, ќе откриете дека работите секогаш можат да бидат средени без лутина. Така да не можеш да се пробиеш во гнев. Внимавајте, додека изгледате дека лекувате некој друг, нема да останете вие лекувани, на тој начин ја спречувате молитвата. (Свети Јован Касијански, ФИЛОКАЛИЈАТА,  1302-8)

Лек за гнев? Понизноста е лек за сето она духовно во православната литература. Скромната личност одржува дури и јазик, без оглед на тоа што се случува – било да е тоа пофалба или критика – и не реагира на другите, но внимателно ги избира своите постапки. Понизноста нѐ спречува да почнеме со емоционално полнење од сѐ што се случува околу нас. Меѓутоа, гневот може да се надмине со комбинација на храброст и милост – што можеби не изгледа како да одат заедно, но тие се во срцето на она што е да се биде христијанин.

Отец Тед Бобош

199 Прегледи