Потрагите неопходно си бараат патувања а во античкиот свет, ништо не може да биде херојско како патувањето со брод. И овде, ја имаме рамката на најстариот мит на светот, онаа на Џејсон и на Аргонаутите, кои го преминаа морето за да стигнат до земјата Колхис, од каде што изгреа сонцето.

Па зошто една статија за бродолом во Црното Море?

Па, одговорот е едноставен. Античките Грци биле експертски бродоградители и тие со голема моќ го управувале Средоземното Море и Црното Море.

Областа што сега ја познаваме како Бугарија, Романија, Турција, Сицилија и Грузија беше целосно грчка територија за поморство. И затоа ова откритие се случило. Тоа е најстариот бродолом во светот, 23 метри долг дрвен сад изработен во истата техника што била пренесена од страна на производителите на бродови како Арго. Интересен факт: истите техники ќе бидат предадени на Римјаните кои ќе стигнат до нови делови на светот, вклучувајќи го и југозападниот брег на Индија, каде што луѓето сé уште градат рибарски бродови со користење на истиот метод.

225 Прегледи