НАСА сега финансира развој на рој роботизирани пчели кои ќе бидат испратени на Марс, со цел да се истражат, мапираат и скенираат знаци на живот во новата мисија која ќе го отвори патот за човечка населба.

Според вселенската агенција, машините, познати како Marsbees, ќе бидат големи како бумбари, но ќе имаат огромни крила со големина на цикада, овозможувајќи им да ја движат ултра тенката атмосфера на планетата. Новиот проект, беше предложен од тим од Универзитетот во Алабама (UA).

402 Прегледи