Научниците од Универзитетот во Хелсинки во Финска ја создадоа првата вакцина за инсекти, бидејќи се надеваат дека ќе заштедат еден од најважните истражувачи во светот: медните пчели. Универзитетот во соопштението објави дека новата пчелна вакцина , која е јадлива, “ги штити пчелите од болести, истовремено заштитувајќи го глобалното производство на храна”. Истражувачите рекоа дека целта е да се заштитат пчелите од американското гнездо “, бактериска болест предизвикана од ларвите или т.н Paenibacillus larvae forming spore  “. Болеста е” најраспространета и деструктивна за болестите на пчелните потомци “, објаснува универзитетот.

195 Прегледи