Исто како и човечкото тело, Земјата има еквивалент на крвотокот под нејзината кожа. Овој поток на стопена лава го генерира магнетното поле на Земјата и ни помага да се заштитиме од сончевата активност што би била штетна за нашиот опстанок.

Една статија објавена во International Journal of Science, Nature, откри дека магнетното поле на Земјата се однесува абнормално и брзо се движи од својот дом во Канада, кон Сибир.

Промената предизвика итно ажурирање (што ќе се случи на 30-ти јануари) на Светскиот магнетски модел (WMM). WMM управува со сателитска навигација, системи за гравирање и следење на паметни телефони. Системот не беше поставен да се ажурира до 2020 година, но брзото поместување на магнетниот пол ги извести експертите дека моделот итно треба да се поправи.

“Грешката постојано се зголемува”, вели Арно Чулиат, геомагнетист на Универзитетот во Колорадо Боудер и Националните центри за информации за животната средина од Националната океанска и атмосферска администрација (NOAA).

401 Прегледи