Паника. Таков е нашиот ум: во паника, страв и напнатост. Тие се како храна и гориво за него. Меѓутоа, оној што работи на себе, постепено остава нечија мисла зад себе и станува личност со внатрешен мир. Тие се грижат за наоѓање на време во текот на денот за да го почувствуваат овој мир одново и одново. Тие ги затвораат очите и се молат. Тие го напуштаат својот ум, влегуваат во своето срце и се смируваат. Ништо не може да ги разниша.

Свети Исаак Сирин пишува прекрасно за тоа, “Замисли си еден пијан човек. Му кажуваш: “Вашата куќа е на оган”. Тој одговара: “Ајде, нека ја запали. Нека се претвори во јаглен “. Тој е на друго место. Живее со пиење. Црквата исто така го нарекува тоа “блаженство”. Земните работи не ве воодушевуваат во ова блаженство на Светиот Дух. Слушајте за нив, размислете за нив, но тие не можат да ви пречат длабоко. Ова е знак на духовен раст.

Ако ова е точно, вие сте блажен. Навистина, можете да издржите тешкотии во животот со толку силна душа. Друг добар резултат, кој ја носи оваа состојба на работите, е дека живеете многу години. Ова е за долговечност. Логиката е едноставна: проблемите се скршнуваат, се наведнуваат и не тресеат. Што се случува тогаш? Зголемен пулс на срцето! Крвниот притисок, нивото на шеќер во крвта и репресивната психа. Ние имаме колапс. Здравјето, нервите и артериите се влошуваат, целото тело страда. Пред долго време, има сива коса, брчки, губење на косата и болна несоница што не личи на спиење. Сепак, ако во твоето срце имаше мир со Христос, сè ќе биде различно. Прашај за тоа. Направете мир во основната желба на вашата душа. Нека биде молитва твојата желба.

Како што растете, ќе забележите поинаков резултат: внатрешен мир и сила. Се разбира, ако имате веќе 80 години, тогаш е време да го имате тоа, драги мои … Уште не? Кога ќе ги стекнете? По смртта? Еден стар човек еднаш ми рече: “Се надевам, еден ден ќе почнам да живеам онака како што велите”. Но кога? Човекот е со 80 или 90 години, со децении живеел во Црквата без да доживее некоја од овие. Кога ќе дојде до тоа? Ако некој старее а води црквен живот и не го почувствува мирот Христов, кога ќе го почувствува тоа? Тоа значи дека нешто не е во ред.

Вие и Црквата. Кој е квалитетот на овој однос? Што правиш на ова место? Што учиш? На што обрнувате внимание? Ако не е внатрешен живот, што е тоа? Значи, важен знак за духовен развој не е да дозволиме ништо да го наруши вашиот внатрешен мир.

Од книгата “За одредени потешкотии во бракот” од Отецот Андреј (Конанос)

266 Прегледи