Оние во западниот свет не можат да помогнат, но се згрозуваат кога ќе видат свастика. Тоа е затоа што симболот сега е широко поврзан со фашизмот. Но, дали знаевте? Пред да биде изобличен од Адолф Хитлер и нацистичкото движење, свастиката била сакана од речиси секоја култура низ целиот свет. За жал, она што некогаш ја симболизира среќата сега е икона на омраза. За да се ослободи од лошото здружување, оваа вистина за неговото значење мора да се споделува далеку и широко.

На древниот индиски јазик на санскрит, свастиката, всушност, се преведува на “благосостојба”. БиБиСи известува дека симболот бил инкорпориран од страна на хиндусите, будистите со милениуми и најчесто се претпоставува дека е индиски знак. Западните патници го откриле симболот додека патувале низ Азија. Наводно, за свастиката се појавила голема слава како симбол за среќа на крајот на 20 век.

Во својата книга “Свастика”: Симбол надвор од откуп , писателот на американскиот графички дизајн Стивен Хелер објаснува дека симболот бил широко користен како архитектонски мотив, за рекламирање и дизајн на производи. “Кока-Кола го користеше. Карлсберг го користеше на пивските шишиња. Боречките извидници го усвоија и Клубот на девојки на Америка го нарекоа нивното списание Свастика. Тие дури би ги пратиле свастичките значки на своите млади читатели како награда за продажба на копии од списанието “, рече тој.

Тоа се промени за време на Втората светска војна. Американските воени единици го примениле во своите авиони РАФ уште во 1939 година, но најголем дел од бенигните употреби застануваа во 1930-тите, кога нацистите се кренаа на власт во Германија. Пред долго време, германските научници од 19 век забележале сличности меѓу нивниот јазик и санскрит. Тие заклучија дека Германците и Индијците споделија потекло и замислиле трка на бели божички воини што ги нарекуваат Аријците. Тогаш симболот го усвоил фашистичкиот режим.

Како резултат на настаните, црниот директно наоружан закачен крст стана еден од најмразените симболи на 20 век, бидејќи бил поврзан со злосторствата извршени под Третиот рајх. Рече 93-годишниот преживеан од Холокаустот Фреди Кнолер: “За еврејскиот народ свастиката е симбол на страв, задушување и истребување. Тоа е симбол што никогаш нема да можеме да го смениме. Ако ја стават свастиката на надгробни споменици или синагоги, тоа нѐ става во страв. Сигурно тоа не треба да се повтори “.

Додека станува општо познато дека свастиката ја симболизира среќата во индиската култура, малкумина знаат дека симболот го користеле и Античките Грци, Келти и Англосаксони. Всушност, некои од најстарите примери се пронајдени во Источна Европа, од Балтикот до Балканот. Во грчката култура, свастиката била видлива како архитектонски украс, кој е познат како “грчки клуч”. До денес ова е широко видливо на плочки и текстил.

За илјадници години, никој не ја сфати свастиката за да означи нешто негативно. Поради овој факт, некои, како што е Питер Медсен, кој поседува тетоважа во хотели во Копенхаген, Данска, се надева дека ќе се оживее позитивната симбологија. Мадсен е еден од основачите на последните години Научете како да го сакате Денот на свастиката, кој се одржа на 13 ноември. На тој датум уметниците од тетоважа ширум светот нудеа бесплатни свистици за да се подигне свеста за долгото мултикултурно минато на симболот – пред да биде обележано со нацистите.

“Свастиката е симбол на љубовта и Хитлер го злоупотреби. Ние не се обидуваме да се вратиме на hakenkreuz. Тоа би било невозможно. Ниту, пак, тоа е нешто што сакаме луѓето да го заборават “, рече Мадсен. “Ние само сакаме луѓето да знаат дека свастиката доаѓа во многу други форми, од кои ниту една не била употребена за ништо лошо. Ние, исто така, се обидуваме да им покажеме на десничарските фашисти дека е погрешно да се користи овој симбол. Ако можеме да ја едуцираме јавноста за вистинското значење на свастиката, можеби можеме да го одземеме од фашистите “.

562 Прегледи