Факти: На 5-ти ноември 2018 година, Фејсбук избриша 35 страници од нивната платформа и 80 од Инстаграм. Тие веруваа дека овие страници се поврзани со странски лица. Знаеме дека ова не е точно за најмалку 3 од нив веќе.
Размислете за: Дали сме понатаму сведоци за согорувањето на современата книга? Во кој момент сфаќаме дека играњето во мејнстрим наратив е всушност отстранување на нашите слободи?
Ова е прв голем избор од претседателските избори во 2016 година во САД, а Фејсбук навистина ја зголеми безбедноста.

Во попладневните часови на 5-ти ноември, Фејсбук избриша 35 други страници од нивната платформа “за која веруваат дека може да бидат поврзани со странски ентитети”, според шефот на Фејсбук за сајбер-безбедносна политика, Натаниел Глејчер. Сите 115 акаунти, 80 од Инстаграм и 35 од Фејсбук, поради сомневање за “координирано невнимателно однесување”.

Повторно гледаме приказни што нè одвлекуваат од вистински прашања, вистински разговори и наместо да направат заеднички разговор за наводниот непријател што се обидува да ги одземе слободите на луѓето и да се меша на избори. Сепак, забораваме да размислиме дека ѓаволите што ги гледаме на улиците, или семејствата на грлото на едни со други и жестокиот јаз во САД се директен резултат на нашата колективна свест која е наместена со идеи за омраза и сепарација намерно од врвот надолу. Детската природа на политиката стана неверојатно огледало за детската природа на нашата колективна свест. Поделете и освојте – и паѓаме право во неа.

225 Прегледи