Нестле е една од најзлите корпорации на планетата со многу ,,позади сцената ефекти”, но сепак сега презема мерки за намалување на емисиите на јаглерод што е за поклон. Како тоа? Со намалувањето на пластичните слама од своите производи, како и развивање на биоразградливи шишиња за вода за намалување на пластичниот отпад.

Ројтерс објави дека чекорот е дел од кампањата на неколку швајцарски групи направени минатата година. Како најголемата прехранбена компанија во светот, Нестле се согласи да ја направи целата амбалажа да се рециклира или повторно да се употреби до 2025 година.

Почнувајќи од февруари, “Нестле” ќе почне да користи алтернативни материјали, како хартија и ќе усвои нови дизајни за да ги замени пластичните сламки. Во меѓувреме, единицата за флаширана вода Нестле, Нестле Вотерс, ќе работи на зголемување на рециклираната содржина на ПЕТ во шишето на 35 проценти на глобално ниво, а 50 проценти во САД до 2025 година.

Глобалните корпорации се блиску до развивање на нови материјали засновани на хартија и полимери коишто се биоразградливи. “Ова би можело да стане важна опција на места каде инфраструктурата за рециклирање сè уште не постои и нема да биде достапна веќе некое време”, се вели во соопштението на Нестле.

475 Прегледи