Светејшиот Патријарх Павле (роден како Гојко Стојчевиќ) на Србија (11 септември 1914 – 15 ноември 2009) живееше долг живот полн со христијански аскетизам. Неговата едноставност, кротост и понизност, во комбинација со неговиот строг аскетизам, ја инспирирале љубовта кај милиони негови верници за време на неговиот живот. Многумина веќе го сметаа за жив светец, а по неговото отсуство, верата во светоста на патријархот Павле расте и се зајакнува во срцата на верните. Денес се одбележува деветтата годишнина од неговото упокојување во Господ.

370 Прегледи