Има нешто Зошто Бог ја одбрал Земјата. Некој ќе рече Вонземјаните. Има нешто зошто Христос толку говореше низ параболи. Но, ние некогаш сме слепи или секташки ориентарни, па забораваме на Планетата своја уништувајќи ја и трчајќи кон Задгробието, опседнати со ,,САМО” нашето спасение, опседнати со Икони и религиозните чиновници или опозит на тоа со изживувањето на овој ,,ЕДИНСТВЕН ЖИВОТ ”. Сепак има нешто што се вика Божјо Создание. Впрочем мора да се пребива прво во него ( Мудроста ), за да може да се дојде до следното или Премудроста. Тоа е напослушното нешто, за кое вреди да се бунтувате против се останато. Тоа е вистинската понизност за која вреди да се бунтувате.

Земјата е наша мајка, која не негува и нè заштитува во секој момент – ни дава воздух за да дишеме, свежа вода за пиење, храна за јадење и исцелување на билки за да нѐ излечи кога сме болни. Секој здив што го вдишуваме содржи азот, кислород, водена пареа и елементи во трагови на нашата планета. Кога дишеме со свесност, можеме да го доживееме нашето мешање со деликатната атмосфера на Земјата, со сите растенија, па дури и со сонцето, чија светлина го прави чудото на фотосинтезата. Со секој здив, можеме да ја доживееме заедницата. Со секој здив, можеме да ги вкусиме чудата на животот.

Треба да го промениме нашиот начин на размислување и да видиме работи. Треба да сфатиме дека Земјата не е само нашата средина. Земјата не е нешто надвор од нас. Преку дишењето со свесност и размислување за вашето тело, сфаќаш дека си на Земјата. Сфаќате дека вашата свест е и свеста на Земјата. Погледнете околу себе – она ​​што го гледате не е вашата средина, тоа сте Вие.

Без оглед на националноста или културата на која припаѓаме, без оглед на религијата што ја следиме, без разлика дали сме будисти, христијани, муслимани, Евреи или атеисти, сите можеме да видиме дека Земјата не е инертна работа. Таа е прекрасно суштество, кое самата родила многу други големи суштества – вклучувајќи ги Будите и бодисатвите, пророците и светиите, синовите и ќерките на Бога и човештвото. Земјата е љубена мајка, негувателка и заштитничка на сите народи и сите видови без дискриминација.

Земјата е наша мајка, која не негува и заштитува нас во секој момент.

Кога ќе сфатите дека Земјата е многу повеќе од едноставна околина, ќе бидете наштелани да ја заштитите на ист начин како што би се заштитиле и сами. Ова е вид на свесност, вид на будење што ни треба, и иднината на планетата зависи од тоа дали сме способни да го негуваме овој увид или не. Земјата и сите видови на Земјата се во вистинска опасност. Сепак, ако можеме да развиеме длабоки врски со Земјата, ќе имаме доволно љубов, сила и будење со цел да го смениме нашиот начин на живот.

Заљубување

Сите ние можеме да доживееме чувство на длабоко восхитување и љубов кога ќе ја видиме големата хармонија, елеганција и убавина на Земјата. Едноставна гранка на цреша, школка од полжав или крило на лилјакот сведочат за маестралната креативност на Земјата. Секој напредок во нашето научно разбирање го продлабочува нашето восхитување и љубов кон оваа чудесна планета. Кога навистина можеме да ја видиме и разбереме Земјата, љубовта се раѓа во нашите срца. Се чувствуваме поврзани.

Тоа е значењето на љубовта: да се биде едно.

Само кога навистина ќе се вратиме во љубов со Земјата, нашите активности ќе потекнуваат од почит и увид во нашата меѓусебна поврзаност. Сепак, многумина од нас станаа отуѓени од Земјата. Ние сме изгубени, изолирани и осамени. Работиме премногу напорно, нашите животи се премногу зафатени, а ние сме немирни и расеани, се губиме себеси во потрошувачката. Но, Земјата е секогаш таму за нас, нудејќи ни се што ни треба за нашата исхрана и исцелување: чудесното зрно пченка, освежувачкиот поток, миризливата шума, величествениот снежен планински врв и радосниот птичјанг во зори.

188 Прегледи