Митрополит Атанасиј Лимасолски

Јас сум најнепогодна личност да ви зборувам вас за сето ова: јас сум монах, никогаш не сум бил оженет, не сум бил на свадба од кога имав дваесет и две години, замислете колку сум несоодветен за такви работи, бидејќи немам врска со нив. Доаѓам од Света Гора Атос, и ви велам што треба да правите од она што го кажале аскетските отци – луѓе што немаат никаква врска со сето ова.

Кога ги читате Отците, ја наоѓате оваа рамнотежа, оваа визија за нештата. Но, како знаеле за тоа? Бидејќи тие живееја со право во Црквата, така што не им требаше никаква филозофија за да му кажат на некој како да комуницира со другите.

Тоа е она што го учиме во монаштвото. Не мислам дека монаштвото се разликува во овој поглед. Исто така, учиме да комуницираме со другите во манастирот, со помош на послушание, понизност и да бараме прошка – во разбирање дека ти си направил грешка, а не другата личност. Можеби надворешно имаш право на нешто. Многупати разговарав со мојот старец и тој ми одговори: “Ако сум судија, ќе ти кажам:” Имаш право “. Но, немаш право, дури и ако имаш право за тоа! Затоа што не ги гледаш работите на духовен начин. ”

Значи, некој друг ве навредил и наклеветил вас – го примате духовно: Не одговарате на зло со зло. Така ќе му помогнете. Тоа значи дека треба да ја преземете одговорноста и еден величествен светец на Црквата вели: “Понесете ја грешката врз себе и кажете:” Јас не сум тука! “Не е важно тоа, според законот, друго лице нема право. Јас сум тоа што е погрешно, и ја земам оваа грешка и одговорност кон себеси. Учам да работам на себе внатрешно, и затоа можам да комуницирам со другите; Учам да се освојам и да правам сè што се обидувам да го научам во манастирот.

Дали знаете колку е тешко ова? Не е лесно, и тоа не е лесно и во бракот. Тешко е, толку тешко како во манастирот – тоа е да научиш да комуницираш со другите и да останеш десет часа на бдеење, додека лицето до тебе шмрка, се грчи и мириса лошо. Не сакаш да го издржиш и ти велиш: “Ова ме иритира!” И што значи “ова ме навредува”? Ништо на сè – сеуште ќе стоите таму.

Се сеќавам на еден монах од Света Гора. Еден од манастирите имал многу монаси кои тренирале спортски. Во еден момент, многу млади луѓе од спортската академија во Атина станаа монаси: боксери, спортисти и изгледаа како гиганти. И во еден манастир имаше еден монах, кој беше сиромашен, мал, и го поставија во средината, со боксери кои стоеја од двете страни од него, гледајќи го горе и долу за време на бдението. Тој рече: “Не можам да го направам ова, се плашам! Ги гледам овие суштества над мене, кои се двојно од мојата висина! ”

Но, тој мораше да застане таму, да научи да се надмине, да се скрши себеси, за да прифати други луѓе, а не само да каже: “Знаете, јас ги толерирам!” Тоа е неприфатливо. Не “те измачувам”, туку “Те сакам!” Навистина. Христос не ни кажа дека ” да го толерираме својот непријател”, туку “да го љубиме својот непријател” (Мт. 5:44)! Ние мора да умреме за нашиот непријател, вели Христос, и ние мора да го сакаме како нас самите (Мт.19: 19). И ако мораме да го сакаме нашиот непријател како нас самите, тогаш колку повеќе треба брачниот другар, пријателите, соседите, соработниците и браќата?

Она што изгледа толку едноставно, за што зборуваме толку лесно, е најголемото потчинување за човекот – да се победи сам. Но, за да не се плаши, но дури и да се чувствува утеха во тоа, прво мора да ја надмине смртта. Но, за да се постигне ова, човекот мора да вкуси бесмртност, да чувствува дека нешто постои над овие работи и да ја вкуси Божјата љубов, која ве ослободува. Тоа ви дава чувство на бесмртност, со кое ја победувате смртта и повеќе нема да се плашите: не клевета, ниту прекршоци, ниту, пак, ќе бидете убиени – ништо. Вие поминувате низ се што е во совршен свет без никакви тешкотии, затоа што имате вистинска слобода, родена од правилен поглед на нештата, на правилна врска со Бога и пред сѐ од присуството и благословот на Бога.

Многумина прашуваат денес: “Дали е навистина лошо да се има врска со некого?” Па, секако, моите деца, кога се венчаат и сакаат да земат девојка за себе, а жените маж, тогаш – како да се стави тоа? – нема да ви се предаде некоја црна кутија што ќе ја отворите и некоја жена ќе излезе, и таа нема да ви биде испратена по пошта; односно, Божјата волја не е откриена како во приказни. Сигурно ќе се сретнете со некој друг, некоја девојка и почнете да се гледате; ќе зборувате, јадете, седите и разговарате по телефон. Луѓето зборуваат со часови по телефон. И тоа е катастрофа ако морате да телефонирате од куќа во која има млади луѓе – за што сте направиле. Родителите мора да добијат друга телефонска линија, бидејќи телефонот е постојано зафатен.

Така е. Сето ова не направи безлични суштества. Стануваме жици, комуницираме преку жици; сè преку жици. Веќе и безжично.

Сакам да кажам дека навистина можеме и мораме да ги запознаеме другите луѓе. Слушај, мора да ги надминеме овие нездрави стравувања. Црквата нѐ учи како правилно да го погледнеме лицето до нас. Во монаштвото, исто така, учиме да ги погледнеме другите убаво и свето. Светиот апостол Павле вели дека во Христа не постои ниту машко ниту женско (Гал.3: 28), што значи дека сте поминале низ полот, и не гледале во другите како на маж или жена. Црквата инсистира на личноста, името на личноста: Костја, Марија, Елена, Џорџ, односно секој има име, а родот не е главниот начин на претставување, како што велат лекарите.

На пример, некој оди во клиниката, а лекарот вели: “Испрати ја жолчката”, “Испрати го црниот дроб”, “Испрати го слепецот внатре”. Немаат ли нивно име? Што, дали сум “жолчка” ако имам рефлукс на жолчката?

Не знам дали сте слушнале, мои деца, но лекарите прашуваат: “И кој е ова?” “Тоа е жолчка”, “Тоа се камења”. Добро, но тоа е всушност Костја, кој има проблем со жолчката. Тој е личност, која има некаква болест. Тој не е жолчката, не белите дробови, не е срцето.

Значи, другата личност не е само маж или жена, туку е личност, личност. Кога ќе научиме да го имаме тоа свето чувство, тогаш вистински може да излеземе со некоја девојка: таа нема да те касне и ти нема да ја гризеш. За волја на Бога, дали навистина ќе се залажуваме еден со друг ако излеговме на улица, да одиме, да јадеме некаде, да разговараме? Тоа е, дали навистина нема повеќе шанси дека двајца луѓе едноставно ќе разговараат без измама, или без нешто телесно и опасно?

Да, но како некој може да биде сигурен во врска со ова ако се учи од рана возраст за да ги погледне другите на одреден начин? Сите овие работи што ги рекламираат … За жал, најголема штета доаѓа од оние бесрамни работи што ги прикажуваат на телевизија, за да не ги нарекуваат по име. Но, тие се вечни работи, па и безумни …

Ужасно е колку е оштетена човечката душа кога гледа такви нешта. Мислам дека секој што гледа такви нешта – списанија, филмови – ќе бара голема работа за да го надмине и да погледне нешто друго со невин поглед. Во исто време, умот на чист човек дури и не го бара тоа. Тоа не е така, и зборува со другите сосема удобно.

Нашата цел е да научиме да ги надминеме таквите тешкотии и да имаме удобни, убави односи. Тоа е, родот не е главната работа што не карактеризира. Овие моменти се превртени во Црквата, но не во смисла дека сме создадени во некој неутрален пол – не! Но, во смисла дека веќе навистина комуницираме како луѓе, и овие моменти стекнуваат светост и достоинство. Затоа, можеме мирно да запознаеме некој друг, да го почитуваме, да го љубиме; и со почитување на друг, ние се почитуваме себеси и присуството на Бога, без да зборуваме лаги и да не даваме лажни ветувања.

Гледате дека се споменува верата пред Бога и пред многу сведоци, а вие велите: “Сакам со оваа девојка да одам со неа преку животот, за да стане моја жена”. Многу е сериозно да се каже: “Го сакам овој човек, “И да го докажете и да го добиете Божјиот благослов. Вие го исповедате ова пред сите луѓе, пред Бога, а вие дури и носите прстен како гаранција, сведочејќи дека сте вистински сериозни.

Многу е важно и сериозно да размислите што ќе му кажете на друг, каков вид ветување ќе му дадете: “Јас навистина те сакам и сакам да се венчаме и да живееме заедно целиот наш живот!” Тоа значи дека ова претходи многу повеќе: зрелост, а пред се, свеста дека нашите зборови се исклучително важни за другата личност. Можеби за тебе тие се незначителни, но за други – тие се важни. И немате право да си играте со чувствата на другиот.

Знајте дека оној кој ги предаде другите ќе плати за тоа. Не е лесно ако некој друг мрмори за нас, плаче за нас, бидејќи ќе дојде време кога ќе платиме за тоа. И тоа не е лошо што ќе платиме – треба да платиме. Тоа е, ние ќе бидеме повредени со цел да научиме да не ги повредиме другите. Кога се појавуваат разни тешкотии во нашиот живот и луѓето нѐ повредуваат, тогаш да се потсетиме дека и ние ги повредуваме другите.

Тоа е многу непријатно за некој друг да плаче поради нас – дека ќе бидеме причина што некој друг ќе почне да се разбуди – дека некој друг е повреден, дури и ако тој не го каже тоа гласно. Колку голем благослов ќе биде за нас ако некој се моли за нас.

Видете, мои деца, одиме на венчавка и чекаме да ја донесат нашата храна – зошто го правиме тоа? Зошто? На нашите прослави ги третираме нашите вкусни јадења за да им се допаднат. Во реалноста, тоа го правиме така што другите би јаделе, ќе се радуваме и ќе речеме: “Долг живот и здравје за вас! Јадев добра, вкусна храна, мојата душа се радуваше и сакам да си жив и здрав, мое дете! “Како и во молитвата, зашто Ти, Господи, ме радуваше преку Твоето дело (Псалм 91: 5) .

Јадевме добра храна – му благодариме на Бога. Црквата нѐ учи да извршиме цела “литургија” пред да седнеме на масата. Ако одите во манастир, таму јадеме дваесет минути, но околу тоа има цела “литургија”; ние го чувствуваме и пееме; тоа е цела авантура за да се причекате од оваа храна. Но зошто? Бидејќи си седиш, добро се забавуваш, а  и ти го благословуваш Бог.

А гладен човек не може да ви посака ништо добро. Значењето на јадење на венчавка е: “Јади ги овие добрите, да ја возвишиш твојата душа и дека ќе посакаш многу години и здравје!” Ова е поентата.

И ви давам подарок за да ја изразам мојата голема љубов кон тебе. Колку големо значење има ова – да му кажете на некој друг со сето свое срце: “Можеш да имаш многу години добро здравје и Бог да те благослови!” Запомнете, мои деца, сите имаме пријатели, за кого, кога размислуваме за нив , ги сакаме во нашето срце: “Да живеат долго и да бидат здрави!” Тоа доаѓа од нас, и ние чувствуваме моќ што доаѓа од нас, покривајќи ја оваа личност, каде и да е.

Освен тоа, мои деца, кога некој друг е повреден од нас, тогаш не може да не проколне, не може да мрмори против нас ако е Црковно лице; но оваа рана и болка од него е големо оптоварување за тебе. Тоа е многу тешка работа – да го боли другиот е сериозна рана. Тоа е, доаѓа часот кога ќе платиме за тоа.

Ќе кажете: “Но, јас се покајав!” Да, се покајавте, но другото лице се уште беше рането. Ти се покаја, и Бог го прифаќа твоето покајание, но, за нашето покајание да се исполни, ние, за жал (се молиме ова да не се случи), мора да платиме за тоа. Овие работи обично се враќаат кај нас, како на пример со абортусите. Мајката, или кој го убива детето, вели: “Да, имав абортус, но потоа признав!” Добро, признавте, се покајавте и плачевте, но секогаш ќе остане еден “, но” – оној кој отиде на другиот свет. Кој ќе плати за тоа? Кој може да го замени? Кој ќе плати за оваа рана?

Ние треба да бидеме многу сериозни. Никогаш не повредувајте друг. Подобро е да не му кажете на некој друг дека не го сакате; нека чекаат и нека копнеат во исчекување. Не му кажувајте. Би било подобро ако не знае, дури и ако те праша илјада пати, отколку што би му рекле толку болен збор.

Затоа, секогаш мораме да го имаме ова чувство на одговорност и да бидеме конзистентни кон другите – кон Бога и кон другите. Тоа е она што Црквата помага да се воспостави со тајната на бракот, а нашето присуство таму зборува за тоа – колку е важно да се има точен однос кон другите. Црквата не го прави тоа тајно, туку во црква, пред сите луѓе – пред свештеникот, пред нашите родители, пред Бога, а вие дури и гарантирате за тоа; прстенот е гаранција и залог дека ќе се поврзете со оваа врска сериозно!

238 Прегледи