“Електричната енергија е насекаде, присутна во неограничени количини и може да биде машината во светот без потреба од јаглен, нафта, гас или други горива” – Никола Тесла (1856-1943)
Мулти талентираниот Тесла пресече многу дисциплински граници. Неговиот генијален ум довел до голем број пронајдоци што го менуваат светот.

Еден од неговите најпознати експерименти / пронајдоци беше Проектот на Варденклафската кула. Тоа беше обид на Тесла да им овозможи на сите во светот да имаат бесплатна енергија преку искористување на електричната енергија од Земјината јоносфера со помош на кули. Без жици кулите може да ја пренесат искористената електрична енергија до подрачјето каде што е потребно.

Сепак, финансирањето на Тесла беше прекинато. Неговата опрема и лабораторија беа запалени заедно со поврзаната интелектуална сопственост, бидејќи претставуваа закана за намалувањето на трошоците за конвенционалниот систем за електрична мрежа.

Ако на Тесла – Проектот т.н Варденклафската кула му беше дозволено да процвета и да не биде уништен, тогаш денес би можеле ние да живееме во утопија.

Тесла починал како осамен и заборавен човек во сиромаштија во Њујорк.

579 Прегледи